01. Ongericht experimenteren wordt bewust creëren met Paint : ICT Springplank Kleuters

De eerste categorie software die opduikt als er sprake is van kleuters en computers zijn tekenprogramma’s. De suggestie om die te gebruiken bij kleuters ligt voor de hand. Een eenvoudig tekenprogramma is meestal standaard meegeleverd met de computer. Bovendien zijn er nogal wat tekenprogramma’s gratis beschikbaar op het net. Naast potloden, verf, wasco’s en krijt vormen tekenprogramma’s degelijk materiaal om constructieve leerervaringen op te doen.

De basisstelling van dit hoofdstuk is dat de software op zich een minimum voorwaarde is maar niet de sleutel voor een geslaagd leerproces. Veel belangrijker dan het programma is het gebruik dat men ervan maakt. Zomaar laten werken met een tekenpakket verwatert gemakkelijk tot enkele gekleurde lijnen op het scherm. Met een aantal voorbeelden willen we aantonen welke talrijke gebruiksmogelijkheden tekenprogramma’s kunnen bieden en hoe leerkrachten op een creatief-functionele manier met een programma kunnen omgaan. Dan pas wordt een tekenprogramma een instrument in een rijke leeromgeving dat bijdraagt tot het stimuleren van de competenties

Een klassieker is het programma Paint. Dit programma is standaard aanwezig op elke Windows computer, ook op de oudere pc’s. Je kunt het vinden onder de bureau-accessoires Het ontdekken en verkennen van een tekenprogramma kan meer zijn dan vrij experimenteren met lijnen, kleuren of het paintbrushgereedschap. Alle gereedschappen bieden net als een zandtafel ruimte voor experiment en exploratie binnen het kader van de ontwikkelingsdoelen en de belangstellingspunten.

Bart De Freyne
School/onderwijs

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 29-11-2011
Nummer: 13269
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
creërenexperimenterenICTictmenuictmenukleuterictspringplankkleuterPainttekenentekenprogramma

Ontdek ook