13. Clic 3.0 : ICT Springplank Kleuters

logo

De makers van het programma CLIC 3.0 vertrokken van een duidelijke missie: een gereedschap ontwerpen voor leerkrachten om op een vlotte manier oefenmateriaal voor de computer samen te stellen. Bovendien moest het programma de mogelijkheid bieden om de handelingen en resultaten van de leerlingen bij het oplossen van de oefeningen zorgvuldig bij te houden. Het resultaat van dit ontwikkelwerk is indrukwekkend: een schitterende tool en een waardevolle collectie oefenmateriaal die gedeeld wordt met anderen.

Uit het grote aanbod (vooral Spaans en Catalaans) materiaal hebben een aantal Vlaamse leerkrachten uit de ENIS-scholengroep een mooie selectie gemaakt en deze in het Nederlands vertaald. Ze bieden die, in de geest van de makers van het programma, nu op een overzichtelijke manier aan de collega’s aan. Delen van waardevol lesmateriaal met anderen vinden ze belangrijk. Het oefeningenpakket is in een zodanige vorm gegoten dat ICT-voorkennis om deze oefeningen op te starten niet nodig is. De oefeningen zijn gebundeld in een zelfstartend pakket. Bijkomend voordeel is dat de oefeningen ook op oudere computers werken.

Spelletjescd-rom Clic 3.0 voor kleuters
Spelletjescd-rom voor kleuters: 23 gevarieerde opdrachten rond carnaval, schaduwbeelden, visuele discriminatie, spiegelingen, tellen, Pasen, vormen, oriëntatie, ...

Cliczone
De soorten oefeningen die deze CLIC-verzameling aanbiedt bevat de klassieke oefenvormen: hoofdzakelijk puzzels (ook met geluiden) en matching- of associatieoefeningen. De collectie bevat oefeningen over visuele discriminatie, ordenen van klein naar groot, oriëntatie, schaduwbeelden, logische reeksen, tellen, meetkundige vormen, puzzelen, een activiteitenpakket rond Sinterklaas, één rond carnaval en één rond Pasen. Er zijn ook twee reeksen met een mix aan oefeningen. De bediening van het programma is erg eenvoudig. Het feit dat ze op een zelf opstartende cd kunnen gebrand worden, verhoogt het gebruiksgemak. De interface die op het scherm verschijnt maakt het kiezen van de oefeningen makkelijk. De gebruiker moet enkel bevestigen dat de oefening moet uitgevoerd worden.

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan