15. Oefenmateriaal voor visuele discriminatie : ICT Springplank Kleuters

Veel variatie aan oefeningen en een mooie vormgeving zijn belangrijke troeven voor het inschakelen van een computer bij het trainen van de visuele perceptie van kleuters en lagere schoolkinderen. Vaak zijn problemen bij aanvankelijk lezen en rekenen terug te voeren tot een te onrustige of te weinig verfijnde perceptie.

Wai-not
Wai-not is oorspronkelijk ontwikkeld voor het buitengewoon onderwijs. Wie de wereld van Wai-not binnentreedt ontdekt ook een schat aan activiteiten voor de gewone kleuterklas. In deze webgebaseerde computertoepassing kunnen de kleuters zelfstandig de opdrachten proberen uit te voeren. Omdat de opdrachten telkens hardop verwoord worden, is het voor de kleuters duidelijker wat er van hen verwacht wordt.

Ik tover, ik oefen en ik speel met de muis
Downloadsite van de auteurs van 'Ik tover, ik oefen en ik speel met de muis'.

Espace d'enfants
Deze Franse site is van de bekende freeware-auteur Didier Bigeard: je vindt er tientallen spelletjes om te downloaden (zie: A la poste).  

Bingo
Op de Bingokaart wordt één cel ingekleurd; aan de linkerkant van het scherm staan drie keuzemogelijkheden. De kleuter moet links deze tekening aanklikken die identiek is aan de cel uit het bingobord.

Observer
Bedoeling is dat de kleuters hetzelfde dier kunnen aanklikken als het dier dat in het midden van de kring staat. Telkens de kleuter het juiste dier aanklikt in de buitenste kring verschijnt een ander dier in het midden. 

Ik tover, ik oefen en ik speel met de muis
Instapprogramma met tal van oefeningen rond visuele discriminatie. Door de eenvoudige vaste structuur in de opbouw van het programma is elk kind in een mum van tijd weg met én van het programma. Je vindt er leuke instapspelletjes, zonder toeters en bellen, maar wel met een gevarieerd aanbod aan oefeningen.

Groenten en fruit
Deze oefening is gemaakt met een presentatiepakket. Op de dia’s verschijnen verschillende soorten groenten en fruit die de kleuter moet herkennen temidden van andere producten.

Intrus
In het programma Intrus moet de kleuter in elk van de vierkantjes het voorwerp aanklikken dat verschilt van de andere. 

A la poste
In A la poste krijgen de leerlingen twee reeksen postzegels te zien; ze moeten telkens die postzegel eruit kiezen die verschilt van de andere; enkel als ze die hebben aangeklikt wordt de brief gepost.

Ombres
Bedoeling is dat de kleuters de schaduw van het dier kunnen aanklikken dat in het midden van de kring staat. Telkens de kleuter het juiste dier aanklikt in de buitenste kring verschijnt een ander dier in het midden. 

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 30-06-2009
Nummer: 13291
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
bingoictmenuictmenukleuterictspringplankperceptieschaduwschaduwbeeldverschilverschillen zoekenvisuele discriminatie