16. Oog-hand coördinatie ondersteunen : ICT Springplank Kleuters

Oefeningen op oog-handcoördinatie helpen de kleuters in hun voorbereiding op het leren schrijven en netjes inkleuren. Deze getrainde fijne motoriek, gekoppeld aan ruimtelijke oriëntatie, komt in de lessen schoonschrift goed van pas wanneer ze hun eerste woordjes sierlijk en vlot leren neerschrijven tegen de dubbele lijnen, rekening houdend met de vorm, de grootte en de schrijfrichting; zowaar een complexe vaardigheid. Volgende programma’s kunnen hierbij helpen.

Edmark Milly’s Early Mouse Skills
Uit het Edmark pakket Milly’s early mouse skills (onderdeel van het Kidsmart Early Learning Project) is het programmaonderdeel kerstboom erg populair bij de kleuters. In dit spel gaat het om het trainen van motorische competenties. Bedoeling van het spel is dat ze de pakjes verschuiven onder de kerstboom en dat ze met het overige materiaal de kerstboom versieren: kerstballen in de boom, een ster als piek bovenaan de boom. Deze activiteit wordt uiteraard ingeleid naar aanleiding van de versiering van de echte kerstboom in de klas. 

Tidy up
Gedurende dit spel komt elke kamer van het huis aan bod en overal ligt er rommel. De kleuters moeten de verschillende voorwerpen die niet op hun plaats liggen aanklikken zodat deze vanzelf op hun juiste plaats terecht komen. Opgeruimd staat netjes. 

Pick Up Sticks
Pick Up Sticks is een digitale mikado gericht op reactiesnelheid en muisbehendigheid.

Eierjagd
Eierjagd oefent reactiesnelheid in. De instructie luidt: vang de eieren van de kip in de mand op. 

Manipulation de la Souris
In Manipulation de la Souris worden drie oefeningen aangeboden: klikken op een konijn dat overal in de rand van het scherm verschijnt, klikken op bewegende ballonnen, verslepen van figuren over het bijhorende schaduwbeeld.

Les traces
In Les traces moeten de leerlingen een traject afleggen binnen de aangegeven sporen.

Tir aux Ballons
Tir aux ballons
is een reactiespel waarbij de leerlingen ballonen moeten neerschieten.  

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 30-06-2009
Nummer: 13293
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
balloneifijne motoriekictmenuictmenukleuterictspringplankkerstboomKerstmiskipkleurklikkenmikadomuisbehendigheidoog-handcoördinatieopruimenreactiesnelheidschaduwschaduwbeeldslepen