19. Vrije software in een brede school : ICT Springplank Kleuters

Naast het klassieke aanbod van commerciële software en freeware doet vrije software zijn intrede in de wereld van de educatieve programmatuur.

Kenmerkend voor vrije (open source) software is de filosofie waarin ze werd ontwikkeld. Het programma en de broncode wordt vrij ter beschikking gesteld aan de bredere gemeenschap van software-ontwikkelaars en –gebruikers. Ze kunnen dan binnen bepaalde grenzen zelf het product verder ontwikkelen, aanvullen, verrijken en gebruiken.

Sebran
De voorloper van Mini-sebran was het programma Sebran. Dit programma werd ontwikkeld door een Zweedse programmeur: het bood een boeiende waaier aan gevarieerde activiteiten. Geleidelijk aan kwam het programma beschikbaar in meerdere talen, waaronder recent het Nederlands. Een mooi voorbeeld van gedeelde expertise van huis en school in een internationaal perspectief. Door opgenomen te zijn binnen de vrije software-beweging is de kans groot dat het opgepikt wordt door leerkrachten die het didactisch optimaliseren en verder kunnen aanpassen aan de noden van hun leerlingen.

Mini-Sebran
Dit pakket bevat een klassieke set aan opdrachten rond letter- en cijferherkenning, geheugen, visuele discriminatie, een reeks stempels die men kan inkleuren, oefeningen voor het aanleren van de kleuren, e.d. Voorlopig is het programma enkel in het Zweeds, het Engels en het Frans beschikbaar. De community van mensen die met vrije software aan de slag is, garandeert een snelle vertaling in het Nederlands. 

 

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 30-06-2009
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
cijfercijferherkenninggeheugenictmenuictmenukleuterictspringplankkleurletterletterherkenningvisuele discriminatie