23. Fotobewerking : ICT Springplank Kleuters


Bron

De eigen schoolomgeving in kaart brengen of werken met levensnabij en kwaliteitsvol beeldmateriaal wordt mogelijk voor iedere leerkracht. Digitale fotografie is aan een opmars bezig in de samenleving. Het aantal verkochte digitale fototoestellen loopt in de honderdduizenden. Parallel daarmee verschijnen regelmatig ook handige programma’s om foto’s te bewerken en te manipuleren.

Royalty-Free Clip Art Collection
Rechtenvrije collecties met afbeeldingen en tekeningen.

Klikvast, ook op de informatiesnelweg
Bijzondere aandacht moet besteed worden aan de wet op de privacy. Maak duidelijke afspraken met de ouders wat er met het fotomateriaal gebeurt. Op deze site (initiatief van het Departement Onderwijs) leer je er alles over.

Foto-Mosaik
Met Foto-Mosaik maak je van honderden (liever nog duizenden) foto’s één foto in mozaïek. Foto-Mosaik laat je databases maken van je fotoverzameling. Op die manier kan je zelf bepalen welke verzameling van foto’s er moet worden gebruikt om de grote foto samen te stellen.

Edufoto KlasCement
Edufoto-collectie op KlasCement: rechtenvrije collecties met afbeeldingen en tekeningen.

Rasterbator
Je hebt die pracht van een foto en je zou hem willen muurbreed tentoonstellen, maar je hebt alleen een doodnormale A4 printer. Met Rasterbator kan het. Rasterbator maakt van elke afbeelding een foto die meerdere pagina’s beslaat.

Irfanview handleiding
Het Ren West-Vlaanderen organiseert opleidingen fotobewerking. Op deze site vind je ook een handleiding Irfanview.

AndreaMosaic
AndreaMosaic is een gelijkaardig programma om mozaïekbeelden samen te stellen.

Irfanview
Irfanview is al jaren een absolute must voor veel onderwijsmensen. De mogelijkheden zijn erg groot voor zo’n klein programma.

Photofiltre
PhotoFiltre is een internationaal product dat ook in een Nederlandstalige versie te downloaden is waarmee je alle klassieke bewerkingen kunt uitvoeren op foto’s.

XnView
XnView software is in de eerste plaats gemaakt om snel afbeeldingen te bekijken, te benoemen, te wissen, te sorteren, te roteren, afbeeldingen bij te snijden of te converteren van jpg naar verschillende types. Daarnaast kan het nog veel meer.

Open Clipart
Rechtenvrije collecties met afbeeldingen en tekeningen.  

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 07-02-2012
Nummer: 13515
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
afbeeldingAndreaMosaicfotofotobewerkingictmenuictmenukleuterictspringplankIrfanviewkleuterMosaicCreatormozaïekbeeldOpen ClipartphotofiltreRasterbatortekeningXnView