Sclera onderwijspictogrammen

Communicatievaardigheden stimuleren is één van de belangrijkste ontwikkelingsdoelen in het onderwijs aan kinderen met beperkingen. Enkel via communicatie is er interactie mogelijk tussen het kind en de buitenwereld. Het leren begrijpen en gebruiken van een geschikt communicatiemiddel zal niet alleen het intermenselijk contact en de maatschappelijke integratie bevorderen, maar ook de kennisoverdracht bij andere leergebieden vergemakkelijken en structuur bieden aan de kinderen. Communicatie is dus zowel doel als middel. Het gebruik van pictogrammen ondersteunt en stimuleert de communicatievaardigheden.

In het buitengewoon onderwijs, maar ook in het kleuteronderwijs wordt er dan ook dikwijls gewerkt met visualisaties. Er is hier vaak nood aan zeer specifieke pictogrammen voor de specifieke onderwijsdoelstellingen. 

Op dit vlak stelden zich enkele opvallende problemen. De bestaande pictogrammensystemen voor personen met beperkingen zijn vooral gefocust op de dagelijkse communicatie en niet op de onderwijsdoelstellingen. Verder stellen we vast dat deze bestaande pictogrammensystemen vaak vrij duur en niet aanpasbaar zijn.  

In het kader van het project ICT en Leerzorg werd deze probleemstelling geanalyseerd en vervolgens grondig aangepakt. Er werden namelijk meer dan 1300 Sclera pictogrammen ontworpen en aangepast voor zes schoolse doelstellingen. Deze Sclera pictogrammen worden gratis op de cd-rom bij de brochure ICT zonder beperkingen, die in het kader van dit project verspreid wordt, aangeboden. Bovendien tekent de vzw Sclera ook ‘op verzoek’. Wanneer u een specifiek pictogram zoekt en dit niet kan terug vinden op de cd-rom of op de website www.sclera.be, kan u via de site met hen contact opnemen.

In bijlage vind je een voorstelling van de onderwijspictogrammen.  Daarnaast vind je ook een alfabetische lijst met de pictogrammen.

Martine Van Dorst
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bulo
ICT
buso
Info
Artikel
Gepubliceerd: 05-06-2009
Nummer: 13579
Onderwijsbehoefte
LeerstoornissenVerstandelijkAuditief en spraakAutisme
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal ICT-tip
Trefwoorden
beperkingleermoeilijkhedenonderwijspictogrammenpictopictogramscleraSclera vzwvisualisatieleerzorg