FON@school : La Fonera 2


Bron

Wie mijn posts volgt, weet dat ik reeds lang lid ben van FON, de grootste WIFI-gemeenschap ter wereld. Wie een Fonera koopt (zo heet de draadloze accesspoint) en deze deelt met anderen, mag ook overal ter wereld gebruik maken van het draadloze netwerk van andere FON-gebruikers. Geen paniek, het is niet zo dat je er zomaar films mee kan downloaden, dat is niet de bedoeling.  Intussen is de nieuwe La Fonera 2 verschenen, de Rolls-Royce van de accesspoints voor de prijs van een Trabantje.

Ik zet even de mogelijkheden op een rijtje:

 1. Twee netwerken: een privé en een vrij (voor andere FON-gebruikers).
 2. USB-poort waarop je het geheugen onbeperkt kan uitbreiden met harde schijven en geheugensticks of andere toestellen met een USB-poort (printer, webcam, ...).
 3. Onafhankelijk van jouw computer kan je foto's, video's of bestanden uploaden naar Picasa Webalbums, Flickr, Youtube, Rapidshare, Torrentsites en dergelijke.
 4. Ingebouwde printerserver. Je kan zo in een school alle computer laten printen op één en dezelfde printer, zonder dat er een pc nodig is voor het delen.
 5. Mogelijkheid om een 3G-netwerk te maken.
 6. Aansluiten van een webcam, waardoor je een beveiligingscamera kan installeren in de computerklas, zonder dat een pc hoeft te draaien.
 7. Backupmogelijkheden.
 8. Mogelijkheid om zelf toepassingen te schrijven of toe te voegen.
 9. Gasten toevoegen aan je privénetwerk. Zo kunnen bv. CLB-medewerkers gemakkelijk gebruik maken van het draadloos netwerk, zonder dat je jouw netwerksleutel moet doorgeven.
 10. ...

De mogelijkheden zijn schier eindeloos, want in de Fonera 2 zit een minicomputer ingebouwd gebaseerd op Linux. Het toestel verbruikt heel wat minder energie dan een desktop-pc, zodat die buiten de schooluren kan uitgezet worden, terwijl de Fonera 2 toch een aantal zaken onafhankelijk kan uitvoeren.

Het interessante aan dit alles is dat de Fonera 2.0 momenteel net geen €50 euro kost (zonder verzendingskosten) een peulschil in vergelijking met vele andere draadloze accesspoints. Ik ben bezig om mijn scholengemeenschap te voorzien van een Fonera 1.  Zo kunnen de 300 personeelsleden overal gratis draadloos op het internet in elke school.

Ik ben bezig met een reeks screencasts te maken die de mogelijkheden van de nieuwe Fonera 2.0 demonstreren:

Interessante links i.v.m. FON:

Ik ben ervan overtuigd dat de Fonera de beste keuze voor een school is, indien ze een draadloos netwerk willen installeren.  Met een aangepaste antenne, kan je het bereik nog sterk uitbreiden.

Patrick Keysabyl
Leerkracht, ICT-coördinator, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebondenICT
Info
Artikel
Bijgewerkt: 06-07-2009
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
draadloos netwerkFonFON@schoolLa Fonerawifi