Sp@ce : eTwinning bij kleuters

Ieder schooljaar werken de kleuterleidsters van de derde kleuterklas uit GBS De Waterleest te Eppegem een thema rond De ruimte uit. De kleuters zijn er steeds enorm door geboeid. De idee rijpte dan ook om ICT hier te gaan integreren.

De gids (mascotte) op onze ruimtereis is Spooky Sp@ce, een heel lief en herkenbaar ruimtemannetje. Hij zorgt er mee voor dat de kleuters aan virtuele uitwisseling kunnen doen.

De kleuters maken hun eerste virtuele ruimtereis door het oplossen van vijf opdrachten. De resultaten worden op beeld vastgelegd (foto’s of via YouTube) en doorgestuurd naar de projectverantwoordelijke, die alles op de website plaatst.

Opdracht 1: Een eigen ruimtepak
De kleuters ontwerpen hun eigen ruimtepak, bestaande uit een helm, witte/grijze kleding en zelfgemaakte zuurstofflessen.

Opdracht 2: Op weg met de raket
Natuurlijk moeten we ook voorzien in een eigen vervoermiddel. We knutselen een raket en ontwerpen tevens een exemplaar op de computer (in Paint of een ander tekenprogramma).

Opdracht 3: Ons lunchpakket
Omdat een ruimtereis wel een tijdje kan duren, moeten we zien dat we voldoende eten en drinken aan boord hebben. De kleuters stellen dan ook hun eigen lunchpakket samen, zowel eten als drinken.

Opdracht 4: Reis door de ruimte
De kleuters tekenen, schilderen, … wat ze allemaal zien tijdens hun tocht door de ruimte. Tevens maken ze een gelijkaardig werk op de computer (in Paint of een ander tekenprogramma). 

Opdracht 5: We worden Spooky’s
Omdat ze zo lang in de ruimte blijven, veranderen de kleuters opeens zelf in ruimtewezens. Hun transformatie heeft plaats met behulp van de softwareprogramma’s Pichacks of Cartoonist.

Deze opdrachten zijn niet gebonden aan een bepaalde tijdslimiet. De kleuterleidsters kunnen dit dus in hun programma plannen hoe het hen uitkomt.

Kristof De Loose
Leerkracht, ICT-coördinator, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Wetenschappen en techniek
Info
Artikel
Bijgewerkt: 25-10-2011
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
CartoonisteTwinningkleutermuzisch-creatieve vormingPaintPichacksraketruimteruimtemannetjeruimtepaksp@cetalen