Het ei van Darwin : Cultuuravond CANON Cultuurcel

logo

VERSLAG HET EI VAN DARWIN: CULTUURAVOND CANON CULTUURCEL

Op vrijdag 2 oktober bracht “Behoud de Begeerte”  twee voorstellingen als literaire manifestatie in de Bourlaschouwburg te Antwerpen. Literaire non-fictie, aangevuld met muziek en filmfragmenten, getiteld Het ei van Darwin. Zij deden dit in opdracht van Canon Cultuurcel  , een overheidsinstantie verbonden aan het Ministerie van Onderwijs.

Die avond werd de link naar het Darwinjaar gelegd. Biologische, filosofische, religieuze, geschiedkundige, wiskundige, natuurkundige en andere wetenschappelijke invalshoeken kwamen aan bod.

Op deze vrijdagavond werd de filosofie van Darwin me nog duidelijker. Op een creatieve, gevarieerde manier werd ik ondergedompeld in een aangename Antwerpse stadsschouwburg.

De kersverse minister van onderwijs, Pascal Smet, maakte (via de link met het dossier van Bamford ) een knappe voorzet met deze cultuuravond en vooral voor een verder beleid en aanmoediging voor leerkrachten die bezorgd zijn om cultuur.

Om onderwijs, kunst en cultuur blijvend te stimuleren om samen te werken via het relatiebureau CANON kunnen bepaalde vaardigheden worden aangeleerd, bijgestuurd of beleefd worden.

Kennis en verbeelding, ruimte en middelen zijn daarvoor noodzakelijk.

“Taal” zal blijvend in de” brede zin van het woord” gehanteerd worden.

Ook de ‘diversiteit’ (door de communicatie met ouders) en het ‘anders zijn’ kan door het anders denken gestimuleerd worden.

Cultuur op school staat dan ook gelijk aan gelijke kansen.

Eén op de acht kinderen heeft geen diploma.

Daarom is een artistieke invalshoek een goede motivatie. Dynamo 3 zit sterk in de lift. Meer dan 360 scholen nemen hieraan deel: een verdubbeling.

Dat de jeugd de toekomst is en daarom via CANON op een speelse manier cultuureducatie kan beleven is duidelijk.

Het vraagt een engagement, kennis en een verbeelding.

Deze gastsprekers kwamen o.a. aan bod:
Dirk Draulans  had het over de evolutietheorie van Darwin en past die toe op de mens van nu. Daaraan gekoppeld, linkt hij het biologische “Succes van slechte seks” (boek). Hij is doctor in de wetenschappen, schrijver (romans en reisverslagen), journalist (weekblad Knack) en mediafiguur (“Applaus voor de Natuur” in de Laatste Show). Canvas sprak hem aan (n.a.v. het Darwinjaar) om de documentaires “Dirk doet Darwin” en “Beagle, in het kielzog van Darwin” samen met Darwins achterkleindochter te maken. Hij vertelde over ‘Gods Almacht’ – geloof in God, schelpen en versteend mensenskelet van een verdronken mens op de rotswand  - gaan dieren naar de hemel en opa ook? – de hemel is dat de plaats waar we niet meer leven of bewegen? … en over nog zoveel meer. Een fragment uit zijn laatste boek.

Jan Leyers bekijkt met een ‘islambril’ in zijn boek en televisiereeks “De weg naar Mekka” de traditioneel moeilijke relatie tussen religie en moderne wetenschap. Hij is filosoof, muzikant (Soulsister), televisiemaker (De 7 Hoofdzonden, Nachtwacht, Iets met boeken, Zomer 2006) en schrijver. Hij las een fragment voor uit zijn boek: een ontroerend verslag/ een getuigenis over o.a. een klassituatie: zéér merkwaardig.  

Midas Dekkers. Hij heeft het over de zin en onzin van lichamelijke oefening of hoe survival of the fittest verkeerd kan worden begrepen. Hij is een Nederlandse bioloog (Zoölogisch museum), televisiemaker (Gefundenes Fresse en Midas), radiomaker (Vroege vogels) en schrijver (Een kleine biologie der letteren, De Larf , NRC Handelsblad, de Volkskrant, de Vara-gids en redacteur bij het Spectrum). Met een aangenaam gevoel voor humor hield hij een onderhoudende causerie. Hij vertelde o.a. over: hoe een schaap beminnen – lichamelijke onzin van fitness – standbeelden van mannen met paarden – vlees en bloed – waaruit bestaat de mens – oorlog= sport – één zichtbare spier: de tong.

Tussendoor was er muziek van The Missing Links (eigenlijk de Laatste Show Band) en werden er filmfragmenten getoond.

Dit videoclipje werd vertoond: The Water Shrew (Our Wonderful Nature

Hiermee werd het nieuwe CANON-werkjaar ingezet. Mooi!

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Steven Duyver
Leerkracht