Communiceren via symbolen : Computerprogramma's vergeleken

Voor kinderen, jongeren en volwassenen die kunnen communiceren met symbolen bestaan er speciale computerprogramma’s. Hiermee kunnen ze een gesprek voeren of kan er communicatiemateriaal worden gemaakt. Maar men kan er nog veel meer doen. Het zijn echte bouwdozen om allerlei toepassingen te maken. Deze programma’s noemen we ‘communicatiesoftware’.
Er zijn programma’s waarbij het accent ligt op:
- het geprinte eindresultaat
- het dynamisch gebruik van de communicatiesoftware op de computer of communicatietoestel
- de combinatie van beide

Wat staat in deze bundel?
We geven een overzicht van symbolencommunicatiesoftware.
Eerst komen de drie programma’s aan bod die in Vlaanderen het meest worden gebruikt: Betasoftware, Mind Express en GRID. Van deze programma’s is in bijlage ook een tabel met verschillende parameters (inhoud van de programma’s, prijs,...) terug te vinden. Elk van deze drie programma’s beschikt over een computerstem waarmee de geselecteerde boodschappen uitgesproken kunnen worden (ook spraaksyntheseprogramma’s genoemd). Dit zijn de RealSpeakstem en Brightspeech.
Na deze drie worden er ook nog een reeks andere programma’s besproken die minder gekend zijn, maar zeker ook erg interessant.
Tot slot bespreken we de afbeeldingen die vaak worden gebruikt in deze programma’s.

Deze bijdrage vind je terug op de CD-ROM bij het boek "ICT zonder beperkingen" en werd met toestemming op KlasCement en leerzorgsite geplaatst.
Het boek is te downloaden als pdf op de website van het departement onderwijs. Daar kan je de publicatie, inclusief de cd-rom ook gratis bestellen.

Meer informatie over de auteur van het artikel:
Wanneer u meer informatie wenst over één van deze toepassingen, neem dan gerust contact met MODEM. We helpen u graag bij de zoektocht naar het meest geschikte hulpmiddel voor de persoon die u begeleidt.. De programma’s kunnen uitgeprobeerd worden in MODEM. Een consultatie kost € 25.
MODEM, communicatie- en computercentrum
Doornstraat 331
2610 Wirlijk
tel (03) 820 63 50
modem@vzwkinsbergen.be
www.modemadvies.be

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan