Draagbare communicatiehulpmiddelen met tekst

Het eerste en meest voor de hand liggende hulpmiddel voor iemand die (tijdelijk) niet (meer) kan spreken, is een pen en een stuk papier. Je schrijft op wat je niet meer kan gezegd krijgen. Voorwaarde is wel dat je kan lezen en schrijven, en dat je motorisch in staat bent om met een pen te schrijven. Wanneer je kan omgaan met geschreven taal, maar onvoldoende motorische vaardigheden hebt, dan ben je wellicht gebaat bij een communicatie-ondersteunend hulpmiddel met tekstinvoer en tekst en/of spraakuitvoer.
Bij de meeste toestellen is een draagtas en/of een riem voorzien zodat men het toestel makkelijk kan meenemen.

In de pdf krijg je een overzicht van een aantal draagbare communicatiehulpmiddelen met tekst.

Dit is ons overzicht van de draagbare tekstcommunicatietoestellen waarvan wij bij MODEM vinden dat ze goed zijn. Ze kunnen personen die niet meer of moeilijk verstaanbaar kunnen spreken, maar wel kunnen typen, enorm vooruit helpen in hun communicatie. Over elke van deze toestellen zouden we nog veel meer kunnen vertellen.

Wanneer u meer informatie wenst over één van deze toepassingen, neem dan gerust contact op met MODEM. We helpen u graag bij de zoektocht naar het meest geschikte hulpmiddel voor de persoon die u begeleidt. De meeste toestellen kunnen worden uitgeprobeerd in de demonstratieruimte van MODEM. Een consultatie kost 25 euro.

Deze bijdrage vind ook je terug op de CD-ROM bij het boek "ICT zonder beperkingen" en werd met toestemming op KlasCement en leerzorgsite geplaatst.
Het boek is te downloaden als pdf op de website van het departement onderwijs. Daar kan je de publicatie, inclusief de cd-rom ook gratis bestellen.

Meer informatie over de auteur van het artikel:
MODEM, communicatie- en computercentrum
Doornstraat 331
2610 Wirlijk
tel (03) 820 63 50
modem@vzwkinsbergen.be
www.modemadvies.be

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bulo
buso
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 26-10-2009
Onderwijsbehoefte
LeerstoornissenMotorischAuditief en spraakAutisme
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
AlloracommunicatiehulpmiddelDubby IIICT zonder beperkingenlightwrtier SL40modemNeoSpeak OutSPOK 21spraaksprekentekstTellus smartleerzorg

Ontdek ook