Sneltoetsen : Sneller en efficiënter werken

Sneltoetsen zijn toetsen die men kan gebruiken om snel en efficiënt handelingen uit te voeren die je anders met de muis zou uitvoeren. Het openen van een bestand kan bijvoorbeeld door op Ctrl + O te drukken.
Met de muis een klein icoontje (of menukeuze) aanklikken of slepen om een stuk tekst te selecteren, vraagt meestal meer tijd en inspanning. Wanneer de muisbediening moeilijk is omwille van motorische beperkingen levert het gebruik van sneltoetsen vaak heel wat snelheidswinst op.
Een sneltoets kan bestaan uit één toets of uit een combinatie van meerdere toetsen die gelijktijdig moeten worden ingedrukt. Wanneer het je niet lukt om deze toetsen tegelijk in te drukken, kan je gebruik maken van ‘plaktoetsen’. Deze optie vind je onder de toegankelijkheidsinstellingen in het configuratiescherm van je computer. Meer informatie hierover kan je krijgen bij MODEM.
Heel wat sneltoetsen zijn universeel en kan men in alle programma’s toepassen. Andere zijn eigen aan een bepaald programma.
 
Deze bijdrage vind je terug op de CD-ROM bij het boek "ICT zonder beperkingen" en werd met toestemming op KlasCement en leerzorgsite geplaatst.
Het boek is te downloaden als pdf op de website van het departement onderwijs. Daar kan je de publicatie, inclusief de cd-rom ook gratis bestellen.

Meer informatie over de auteur van het artikel:
Modem
Doornstraat 331
2610 Wirlijk
tel (03) 820 63 50
modem@vzwkinsbergen.be
www.modemadvies.be

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 26-10-2009
Onderwijsbehoefte
LeerstoornissenVerstandelijkMotorisch
Categorie
Informatie - Bespreking ICT-tip
Trefwoorden
ict zonder beperkingenlifehackingmodemOutlooksneltoetswindowsWordleerzorg