FM-geluidsoverdrachtsystemen


Slechthorenden horen vaak nog wel de klinkers van een woord maar niet meer de medeklinkers. Ze herkennen het woord niet en kunnen het dus niet verstaan. Vooral in groepsgesprekken of als er achtergrondlawaai is, wordt het spraakverstaan heel moeilijk. Spraakverstaan betekent de spreker kunnen horen én verstaan.

Een FM-geluidsoverdrachtsysteem ondersteunt het spraakverstaan. Het systeem bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender zet het stemgeluid van de spreker, gesproken in de microfoon, om in FM- radiogolven en zendt deze naar de ontvanger. De ontvanger zet de FM- radiogolven terug om in geluid en brengt het geluid onmiddellijk naar het oor, het hoorapparaat of het cochleair implantaat. De overdracht van het geluid via de FM-radiogolven schakelt de negatieve invloeden van omgevingslawaai, nagalm en afstand uit en verhoogt het spraakverstaan. Het FM-geluidsoverdrachtsysteem realiseert een perfecte signaal/ruisverhouding: alleen (geluids)signaal en geen achtergrondlawaai.
Eenzelfde FM-geluidsoverdrachtsysteem kan het spraakverstaan verbeteren in verschillende situaties. Het is daarom belangrijk om te weten in welke situaties, hoe en door wie een FM-geluidsoverdrachtsysteem kan gebruikt worden.

Lees de rest van dit artikel in de pdf in bijlage

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?