Intelligent bord met een Wii controller : Demonstratie en Nederlandstalige handleiding

Als lector microcontrollers ben ik altijd op zoek naar mooie toepassingen van elektronica. Toen ik op de site van ene Johny Lee Chung (http://johnnylee.net/projects/wii/) zag hoe je met een Wiimote (=controller van een Wii spelconsole) een digitaal bord kunt implementeren was mijn nieuwsgierigheid snel gewekt. Ondertussen heb ik het zelf uitgeprobeerd, en zijn mijn ervaringen alleen maar positief.

De Wiimote bevat eigenlijk een geavanceerde infrarood webcam. Wanneer je die gebruikt in combinatie met een beamer en een simpele infraroodaanwijzer kun je het geprojecteerde beeld interactief maken. Door met de infrarood aanwijzer een (onzichtbaar) infrarood lichtpunt op het scherm te projecteren wordt een muisklik gesimuleerd, en kan de computer bediend worden.

Je kunt dus aan het scherm blijven staan om real-time demonstraties te geven, en de aanwijsstok zorgt er ook voor dat het heel duidelijk is waar er moet geklikt worden. Zelf had ik bij geprojecteerde demo's altijd problemen om die muiscursor te volgen om te zien waar er effectief geklikt werd.

In bijlage zit een Nederlandstalige uitleg over hoe je met behulp van een beamer en een Wiimote zo een interactief bord kunt maken voor minder dan 100€.

Dit artikel toont stap voor stap hoe je een interactief bord kunt maken wanneer je reeds gebruik maakt van een beamer om presentaties en/of lessen te geven. Het wordt dan mogelijk om aan het scherm zelf de computer te bedienen door met behulp van een infrarood aanwijsstok of -pen op het scherm te "klikken", net alsof men dit met een muis zou doen.

Het artikel is gebaseerd op een ontwikkeling van Johny Lee Chung.

Frank Sierens
Leerkracht, Systeembeheerder

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 04-01-2010
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal ICT-tip
Trefwoorden
elektronicainfraroodintelligent bordinteractiefWii controllerWiimotedigitaal bord