MENS 74 : Waarheen leidt het spoor? Een blik op de forensische wetenschap

Droom je er soms van dat je op basis van een vingerafdruk aangetroffen op de kast de dief ontmaskert? Of dat je met gesofisticeerde apparatuur aantoont dat het DNA op het moordwapen overeenstemt met dat van de verdachte? Dan ben jij misschien geknipt voor een baan als forensisch onderzoeker. Forensisch onderzoek omvat een verscheidenheid aan wetenschappen en kan onverwachts een spannende wending nemen. Als onderzoeker kun je de politie helpen om de spreekwoordelijke speld in de hooiberg te vinden door een aantal goed gerichte analyses uit te voeren op ‘gevonden’ sporen.

Het wetenschappelijk onderzoek naar materiële sporen of bewijzen vervult een steeds belangrijker rol binnen het onderzoek van misdrijven en de rechtspraak. Deze evolutie wordt grotendeels veroorzaakt door het inzicht dat materieel bewijs een zeer duidelijke taal spreekt en zeer weinig onderhevig is aan veranderingen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld verklaringen van getuigen. Analyses van sporen wijzen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de richting van de dader, zelfs als die dader zich halsstarrig in stilzwijgen hult...

MENS (Milieu Educatie Natuur en Samenleving) is een driemaandelijks populairwetenschappelijk tijdschrift. Eén van de voornaamste doelstellingen is het betrachten van juiste, onafhankelijke en objectieve wetenschappelijke informatie te verspreiden naar een jong en breed publiek.

MENS wil jongeren stimuleren om actief, creatief en communicatief te leren omgaan met wetenschap, maar het wil ook volwassenen bewust maken van de actuele problemen van de huidige samenleving. Het tijdschrift heeft talrijke aanknopingspunten met  de basisprincipes en eindtermen van milieu-en gezondheidseducatie in het onderwijs.

Kaat Vervoort
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Politieke en sociale wet. - MaatschappijleerBiologieChemie
Info
Artikel
Gepubliceerd: 19-02-2010
Nummer: 19591
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
74blikcriminalistiekcriminologieDNAforensischforensischeforensische wetenschapleidtMENSMENS 74spoorvingerafdrukwaarheenwetenschap