Keuzelijst boeken over pesten : Boekbesprekingen en verwerkingen

logo

Pesten blijft een actueel thema op school en in onze samenleving. Waarschijnlijk werk je met je school aan preventie en misschien hanteer je een antipestplan.

Leesweb selecteerde voor u goede boeken rond het thema in de keuzelijst Pesten : boeken rond pesten voor kleuters en kinderen tot 12 jaar, met tips voor bespreking in de klas. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat het lezen van een ‘passend’ boek rond pesten in de klas een positief gevolg kan hebben voor alle betrokken partijen.  Wie gepest wordt, pest, toeschouwer of meeloper is, zal zich herkennen. Anderen kunnen zich inleven.  De geselecteerde boeken bieden  een genuanceerd en veelzijdig beeld van pesten, anders zijn, roepen vragen op over de dunne grens tussen pesten en plagen in woord en daad…  Ze openen de deur naar gesprekken over wat pesten is, waarom iemand gepest wordt, waarom iemand pest, wat je kan doen, hoe je meer zelfvertrouwen krijgt…  Gesprekjes achteraf over pesten worden zo concreter maar ook makkelijker.

Een goed boek is opbouwend en therapeutisch verantwoord maar ook  goed geschreven en geïllustreerd. Het leesplezier dat een goed boek biedt, blijft voor ons -- ook bij dit zware thema -- een belangrijk criterium bij de selectie van boeken.

Om een juiste keuze van een boek voor een  klas, kind, school- of klasbibliotheek zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we een uitgebreide bespreking bij elk boek gemaakt. Aanvullend geven we tips voor verwerking,  klasgesprekken en andere activiteiten in de klas. Hoofdwoorden-, titel-, en trefwoordenregisters maken opzoeken eenvoudig.

Ben je geïnteresseerd in deze publicatie die uw acties rond pesten op school vervolledigt en ondersteunt, dan vind je nog meer informatie in de bijlage.

Met vriendelijke groet,

Marina Marissen en Martine Cammaert

Leesweb vzw

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?