Kleurplaten vinden met Google Afbeeldingen

Iedereen weet wel dat je kan zoeken naar afbeeldingen via Google. Daarvoor typ je in het zoekvak in wat je zoekt. Klik op zoeken en eens de zoekresulaten verschijnen kies je bovenaan voor afbeeldingen. Nu krijg je enkel de afbeeldingen te zien die aan je zoekvraag voldoen. Maar je kan veel preciezer te werk gaan en zo enkel lijntekeningen opzoeken.

 

Er zijn heel wat verborgen extra's die we als leerkracht goed kunnen gebruiken. Een daarvan maakt het mogelijk om op kleurplaten te gaan zoeken. Uiteraard kan je ook "Pipi Langkous kleurplaat" invullen als zoekactie, maar dan zoek je enkel naar de prenten waar Google de context 'kleurplaat' toevoegt aan Pipi Langkous.

Klik om kleurplaten te zoeken eerst op opties, en vervolgens op lijntekening. Nu krijg je enkel nog niet ingekleurde tekeningen te zien.

 

 

Slim afbeeldingen zoeken in de klas

Er zijn nog twee belangrijke opmerkingen als je deze tip gaat gebruiken in de klas of doorgeeft aan leerlingen:

  • Zorg dat Safe Search minstens op gematigd staat, en als het even kan op streng. Google heeft blijkbaar wel geleerd uit het verleden waar er veel ongepaste inhoud in onschuldige zoekresultaten sloop. Toch blijft een strenge filter geen overbodige luxe.
  • Dat je de afbeeldingen vindt geeft niet zomaar het recht om ze te gebruiken. Uiteraard berust er auteursrecht op de afbeeldingen en mag je ze niet zomaar gebruiken. Bij geavanceerd zoeken kan je inschakelen dat je enkel zoekt op auteursrechtvrije afbeeldingen, maar dat geeft zelden een resultaat. Meer over auteursrecht in het onderwijs op de pagina van de overheid.
  • Wil je auteursrechtvrije foto's zoeken, dan vind je heel wat interessante links op de KlasCement helppagina over dat onderwerp.
Bram Faems
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
ICT
Info
Artikel
Bijgewerkt: 25-06-2012
Nummer: 21917
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
afbeeldingGoogle Afbeeldingenkleurplaattekeningzoeken

Ontdek ook