MENS 75 : Als het bloed niet meer stroomt

Van atherosclerose en trombose tot hartinfarct en beroerte

Elke cel in ons lichaam krijgt via een ingenieus kanaalstelsel zuurstof en voedingsstoffen. Elk menselijk orgaan bevat een ultradicht netwerk van bloedvaten en haarvaten. Als we al die kanalen uit ons lichaam achter elkaar plaatsen, krijgen we een pijpleiding van 90 000 kilometer lang. Dat is meer dan twee keer de aarde rond.

Door deze pijpleiding pompt ons hart bloed. Dat voert niet enkel zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen, het neemt afvalstoffen en koolstofdioxide mee terug. 

Het zijn wonderlijke uitvindingen...dat bloed, vatenstelsel en hart... die snelstromende rivier, die ons lichaam in leven houdt. Maar die rivier is ook kwetsbaar. Een breuk of verstopping in een belangrijk bloedvat kan dramatische gevolgen hebben. Zowel bij mannen als bij vrouwen zijn ziekten van de kransslagaders (o.a. hartinfarct) en de slagaders in de hersenen (o.a. beroertes) belangrijke oorzaken van ziekte en overlijden, méér nog dan kanker. Aandoeningen van hart en bloedvaten zijn dan ook doodsoorzaak nummer één in België.

Lees alles van atherosclerose en trombose tot hartinfarct en beroerte in MENS 75.

MENS (Milieu Educatie Natuur en Samenleving) is een driemaandelijks populairwetenschappelijk tijdschrift. Eén van de voornaamste doelstellingen is het betrachten van juiste, onafhankelijke en objectieve wetenschappelijke informatie te verspreiden naar een jong en breed publiek. MENS wil jongeren stimuleren om actief, creatief en communicatief te leren omgaan met wetenschap, maar het wil ook volwassenen bewust maken van de actuele problemen van de huidige samenleving. Het tijdschrift heeft talrijke aanknopingspunten met  de basisprincipes en eindtermen van milieu-en gezondheidseducatie in het onderwijs. 

Kaat Vervoort
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 3e graad
tso 3e, 4e graad
Biologie
lerarenopleiding
volwassenenonderwijs
Info
Artikel
Gepubliceerd: 12-05-2010
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
biomensbloedbloedvatbloedvatenstelselbypasscath labcholesterolgezondheidseducatieharthart-en vaatziektenhersenenherseninfarctMENS 75

Ontdek ook