Le fil bleu : Franse werkwoorden vervoegen

Logo Toegevoegd door Uitgeverij Plantyn op 10.06.2010
Artikel

Le fil bleu is een methode die speciaal ontwikkeld werd voor het aanleren van de Franse vervoegingen. Het idee komt van een volhardende bso-leerkracht en gaat ervan uit dat je bso-leerlingen heel veel kunt bijbrengen als je maar voldoende rekening houdt met hun niveau, hun eigenheid en de tijd die ze nodig hebben.

Le fil bleu is een handig referentieboekje en vormt de rode draad in een blauw boekje. Het boekje biedt alle basiskennis die leerlingen nodig hebben om de vele oefeningen in de Les fil-ex (de werkboekjes) te kunnen maken.


Wat maakt Le fil bleu anders dan andere methoden?

  • Deze methode is niet rechtstreeks gebaseerd is op geheugenwerk, maar op kijken, vergelijken, woorden amputeren en er opnieuw het juiste ‘achterwerk’ aanzetten. Het gaat eigenlijk om een soort van puzzelen, waardoor leerlingen niet het gevoel hebben dat ze aan het leren zijn.
  • De methode is erg visueel.
  • De oefeningen zijn in het begin speels en gemakkelijk, maar worden geleidelijk aan moeilijker. Bijgevolg scoren de leerlingen goed, blijven ze gemotiveerd en beleven ze een succeservaring (met Frans nog wel).
  • Uw leerlingen werken zelfstandig, waardoor ze geleidelijk aan leren zich beter te concentreren. En wat meer is, doordat ze alles zelf moeten doen, krijgen de leerlingenstap voor stap inzicht in de materie, leren ze hun zwakke punten detecteren en kunnen ze hun problemen duidelijk formuleren wanneer ze hulp moeten vragen.


Le fil bleu Professeur legt u van naald tot draad uit hoe de methode in elkaar zit en geeft concrete tips en aanwijzingen om de methodiek zo efficiënt en effectief mogelijk over te brengen bij uw leerlingen.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Secundair 1e graad B
BSO 2e, 3e, 4e graad
BuSO
Frans
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
conjugaisonERKFranse werkwoordengrammaticale fil bleulesmateriaalPlantynvervoegentalen