Snelkoppelingen of toetscombinaties die je computerwerk versnellen


Mensen vragen zich wel eens af hoe het komt dat de ene persoon zo veel sneller werkt met de computer dan de andere. Het gebruik van sneltoetsen kan één van de antwoorden zijn. Vele mensen stellen het gebruik van sneltoetsen uit, omdat niemand nu eenmaal heeft zin om een lijstje combinaties van buiten te blokken. Ook ik hoor tot die categorie. Daarom is mijn lijstje van heel vaak gebruikte sneltoetsen kort. Dìt mijn selectie van "timesavers" op de computer. De toetscombinaties werken vaak ook buiten tekstverwerkingsprogramma's.

Snel kopiëren of knippen en plakken met sneltoetsen

Selecteer een stuk tekst, een bestand, een foto, ... en gebruik de toestencombinatie:
ctrl + c : om te kopiëren (de originele tekst, foto, bestand, … blijft staan)
ctrl + x:  om te knippen (de originele  tekst, foto, bestand, …  wordt even in het geheugen van de computer gezet (het zogenaamde clipboard) maar het origineel wordt verwijderd)
ctrl + v : plakken (de originele  tekst, foto, bestand, …  wordt op de plaats van de cursor in je tekstdocument of in de map waarin je bent geplakt)

Op een Mac gebruik je de command (cmd) toets, maar werken de combinaties exact hetzelfde.

Zoeken (en eventueel vervangen) in een document of een webpagina

Een toetscombinatie waar ik echt aan verslingerd ben is ctrl + f. Met deze combinatie kan je een bepaald woord opzoeken in je tekst, wanneer je in Word werkt. Maar het werkt even goed op een webpagina.
Wanneer je bijvoorbeeld een sneltoets zoekt om snel een programma te sluiten (alt + F4), is het mogelijk dat je via google op de help-pagina van Microsoft terecht komt.
Die pagina is echter gigantisch… vind daar maar wat je zoekt.

  • Gebruik de toetscombinatie ctrl + F (of cmd + F op een Mac) in eender welke internetbrowser (Internet Explorer, Firefox of Chrome).
  • Je krijgt een zoek venstertje op het venster, waarin je het woord kan ingeven dat je zoekt.
  • Het woord zal gearceerd worden op de pagina en je kan met de pijltjes onmiddellijk naar het juiste woord springen.

Werk je met jonge leerlingen die nog maar net lezen, of met leerlingen met leesmoeilijkheden is deze sneltoets verplichte leerstof.

 

I ♥ ALT-TAB

Nog ééntje die niét mag ontbreken in het lijstje van essentiële snelkoppelingen is alt-tab (op de mac cmd-tab).
Hiermee spring je tussen het huidige programma en het programma dat je laatst aan het gebruiken was. Heel handig om bijvoorbeeld even naar je internetbrowser over te schakelen om een stukje tekst te kopiëren (met ctrl + c) en dan na alt-tab weer te plakken in je tekstverwerkingsprogramma  (met ctrl+v)

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
School/onderwijs

Ontdek ook