MuseumTalks Deluxe : Twintig topstukken uit de Brusselse musea online

MuseumTalksDeluxe: twintig meesterwerken uit de Brusselse musea, twintig boeiende getuigenissen

De collecties van de Brusselse musea genieten wereldfaam. Hun rijkdom en schoonheid zullen wellicht door niemand in twijfel worden getrokken. Maar wat zijn nu de echte topstukken, die een museumbezoeker geenszins mag missen?

De Brusselse Museumraad nam de uitdaging aan en ging op zoek naar twintig uitzonderlijke stukken uit de Brusselse musea. Aan de conservatoren van de musea werd gevraagd om 3 topwerken te selecteren uit hun eigen collectie. Vervolgens destilleerde de Brusselse Museumraad hieruit een shortlist van twintig items. Het is natuurlijk ondoenbaar om een ranglijst op te stellen van de twintig “belangrijkste” stukken; deze lijst geeft wél een bijzonder overzicht van enkele van de mooiste stukken uit de Brusselse musea, objecten met een unieke (kunsthistorische) waarde op Belgisch, Europees en vaak ook wereldvlak. 

De twintig meesterwerken vindt u vanaf 1 oktober op de website www.museumtalks.be/deluxe.

Elk topstuk wordt mondeling toegelicht door een museummedewerker die een bijzondere band heeft met het werk in kwestie. De twintig  getuigenissen, van telkens drie à vier minuten, kunnen direct online worden beluisterd of gratis worden gedownload als mp3. Zowel conservatoren als restauratoren, gidsen, ... komen aan het woord. Er is o.a. een getuigenis van de man die verantwoordelijk was voor het in elkaar steken van de beroemde iguanodons van Bernissart, of die van de archivaris van het Koninklijk Paleis. De website bevat ook heel wat fotomateriaal van de besproken stukken, met mogelijkheid tot inzoomen.

Voor de twintig topstukken werd bewust niet enkel en alleen gekeken naar de traditionele (schone) kunstcollecties, maar werden ook musea voor natuurwetenschappen, geschiedenis of kunstnijverheden opgenomen. De lijst bevat dus klassiekers zoals schilderijen van Breughel en Magritte, maar ook een uiterst zeldzame tank uit WOI of een uniek opzetmechaniek voor piano.

Deze twintig meesterwerken vormen een geheel nieuwe rubriek binnen de reeds goed gevulde website www.museumtalks.be, waarop zo’n honderdvijftig persoonlijke getuigenissen terug te vinden zijn over voorwerpen en kunstwerken uit een veertigtal musea. Deze commentaren werden ingesproken door gewone museumbezoekers, maar ook door artiesten, mediafiguren of schrijvers, en dit in niet minder dan vijfentwintig verschillende talen. Sinds de lancering van de website in maart 2008 werden de fragmenten al zo’n 70.000 keer beluisterd.

Brusselse Museumraad
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappij
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Beeldende kunsten - Schilder Beeldhouw Bouw Modern
volwassenenonderwijs
Info
Artikel
Gepubliceerd: 06-10-2010
Nummer: 25212
Onderwijsbehoefte
VerstandelijkVisueel
Categorie
ICT-tip
Trefwoorden
bezoekBrusselBrusselse museacultuurinternetmp3museumMuseumTalks Deluxeveilig computergebruikleerzorgveilig online