Openklasweek voor nieuwe ouders en kleuters

De laatste week voor elke vakantie houd ik een openklasweek. Ik sta immers in de onthaalklas en na elke vakantie komen er nieuwe peuters bij. De week voor die vakantie kunnen ze inschrijven op een onthaalmoment. De kindjes komen verspreid over de hele week.

Telkens overlopen we alle rituelen met de kinderen, organiseer ik een moment van schrijfdans en maken we nadien tijd voor een knip- en plakwerkje, even schilderen, een tekening maken,... Er wordt ook gespeeld in de klas, en de ouders krijgen informatie over welke schooltas ze best kiezen, hoe we dat doen als kinderen een natte broek hebben of toch nog niet helemaal zindelijk blijken te zijn, hoe het eten, slapen... verloopt. Kortom, ze kunnen met al hun vragen komen.

De kindjes zijn intussen bezig in de klas, en leren de andere peuters wat kennen. Aan het eind van de voormiddag komt er een kring met een liedje, overlopen van de daglijn en een verhaal over voor de eerste keer naar school. Ik merkte dat de kinderen niet eens weg wilden, dus dat gaf een goed gevoel.

Het initiatief slaat aan bij de ouders, ze zien hun kind bezig en kunnen een rustige babbel slaan met mij en met de anderen. Ze krijgen ook heel veel info op een duidelijke manier zonder het allemaal te moeten lezen of laten vertalen (velen zijn anderstalig). 

Ik raad alle peuterleidsters zo'n openklasweek aan. Er zijn nu al ouders die me vragen wanneer ze mogen komen in december, want hun kindje start na de kerstvakantie!

In bijlage kan je een filmfragmentje downloaden dat de sfeer van zo'n openklasdag weergeeft.

Kris Van den Broeck
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Niet vakgebondenSociale vaardigheden
Info
Artikel
Gepubliceerd: 24-11-2010
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
kleuternaar schoolnieuweonthaaldagonthaalklasopenklasdagopenklasweekouderspeuter