Digitale media in het onderwijs

Vroege ochtenden en late avonden…: op weg naar Brussel: “media geletterdheid”.

Op donderdag 25 en vrijdag 26 november 2010 kon KlasCement zich tonen op het tweedaags congres over digitale media in het onderwijs. Peter Van Gils kon er KlasCement voorstellen in een workshop. Het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en het Directoraat-generaal Onderwijs en cultuur (EAC) van de Europese Commisie organiseerden samen met ATIT  “Media&Learning”. Het viel tevens samen met het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. Dit Engelstalige congres werd omschreven als: 'it will bring together practitioners and policy makers in a two day event which will highlight the latest developments, services and digital and media competences in education and training. This event will incorporate the annual MEDEA Awards.'

Het congres werd geopend door de Minister van Onderwijs, Pascal Smet. Media&Learning focuste op de noodzaak van digitale mediageletterdheid in onderwijs en training. Aan bod kwamen verder nieuwe ontwikkelingen op het gebied van media in het onderwijs. Dankzij de streaming kon ik (tussen de bezoekers aan de stand door) de debatten die in de grote zaal doorgingen volgen. Een handige manier. Ook voor andere geïnteresseerden, die elders dan in het Vlaams Ministerie aanwezig waren, is een dergelijk informatiekanaal erg interessant. De powerpoints werden regelmatig in beeld gebracht. Dit materiaal zal dan ook weldra verschijnen op de website: Media&Learning.

Deze tweedaagse stond op een merkwaardig hoog peil.

Interessante contacten die me bijbleven:

Paul Bottelberghs bracht evenwicht tussen alle voordrachten met betrekking tot ‘woordenschat’ van echte mediatermen: Media vertrekt immers reeds van bij het ontstaan van mensen/ dieren die met elkaar in contact komen. Het begrip communicatie moet van in den beginne worden aangeleerd en opgevolgd. Hij doet dat dan ook concreet met Wijktv een project in samenwerking met Ambrosia’s tafel, CANON Cultuurcel, Vlaamse Overheid, Sociaal Cultureel Werk, Stad Gent en Wock.

Ook Dirk Terryn (als standhouder) voor CANON Cultuurcel, maar ook als finalist van 2009 voor INgeBEELD, was aanwezig.

Monkey Labs kon zich als finalist voor de MEDEA-award op de conferentie verduidelijken: waarom gaming in het onderwijs of bij leerprocessen wel degelijk leerrijk kan zijn.  

Johan Oomen vertelde over het verhaal van Beeld en Geluid.

Kathleen Van Damme vertelde gepassioneerd zowel aan de KC-stand als in het plenum dat AthenaWeb een massa educatieve, wetenschappelijke, professionele videoclips heeft.

De twee professoren uit Hull: Kevin Burden en Theo Kuchel wisten weer erg interessante bedenkingen te formuleren. We kennen hen van het Edutube Plus videoproject.

Een standhouder naast mij van European Schoolnet liet me ook kennismaken met het nanoyou project . Met heel wat educatieve clips over nanotechnologie.

Er was ook KC-interesse vanuit Zuid-Afrika, Luxemburg en Polen.

Wat de MEDEA-finale betrof donderdagavond: bekijk zeker de filmpjes die meedongen voor de finale. De moeite waard! Deelname aan MEDEA is gratis en iedereen die media op een zinvolle manier integreert met onderwijs kan meedingen: amateurs of professionals, studenten of leerkrachten. In 2009 waren er meer dan 250 deelnemers. De BBC-bijdrage kon rekenen op een mooie winst. Zij hebben dan ook een mega-project met en voor kinderen opgezet: BBC News School Report.

Het is onmogelijk alle voordrachtsprekers hier aan bod te laten komen. Het loont echter wel de moeite om de streaming-video’s weldra op de Media&Learning te bekijken.

Om de voordrachten in goede banen te leiden werden er regelmatig moderatoren aangeduid. Eén van hen is me vooral bijgebleven: Conor Galvin. Hij liet alle projecten eerlijk aan bod komen, hield de timing correct in het oog, gaf de kans aan het publiek om vragen te stellen: kortom een afspiegeling van wat de tweedaagse als uitstraling had. Wie er niet was…jammer: want dergelijke dagen laten echt wel mediasporen na…

Alvast ook langs deze weg een dikke proficiat voor de organisatoren! Het mag gezegd worden.

Steven Duyver
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lerarenopleiding
volwassenenonderwijs
privésector
Info
Artikel
Gepubliceerd: 30-11-2010
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
AthenaWebATITbeeldBottelberghsCANON Cultuurceldigitale mediaEACEdutube Plusgaminggeluidingebeeldkunst en cultuurlearningmedeamediageletterdheidonderwijsSmet