Hoe overleef ik boeken in de eerste graad?

Door een aangepaste keuze te maken die garant staat voor leesplezier natuurlijk!

Het is geen sinecure om een lijst samen te stellen van boeken die pubers niet alleen aanspreken maar die ook nog iets meer te bieden hebben; boeken die zeker niet kinderachtig zijn maar ook het petje van de gemiddelde bakvis niet te boven gaan.

Hoe overleef ik boeken in de eerste graad bevat ruim 130 titels van recente uitgaven die op het moment van samenstelling in de handel verkrijgbaar waren. Er zitten avonturenverhalen, chicklit en detectives  tussen, maar ook biografieën, oorlogsverhalen, klassieken, historische verhalen, fantasy en sciencefiction. Voor elk wat wils, aangepast aan de persoonlijke interessesfeer en de reeds verworven leescultuur.

De geselecteerde boeken worden alfabetisch gerangschikt op hoofdwoord. Aan de hand van de annotatie kunnen u en uw leerling, bibliotheekbezoeker, zoon of dochter…  zich een idee vormen van de inhoud, thematiek, taal en stijl van het besproken boek. Onderaan elke annotatie duiden trefwoorden de leeftijd, de grote thema’s en het genre aan.

Er is ook een aanduiding met één, twee of drie boeken: dat is geen verwijzing naar de kwaliteit maar wel naar de moeilijkheidsgraad. Wie graag en veel leest, is misschien op zoek naar een nog ongekende uitdaging. Wie niet graag leest, verkiest wellicht een niet te dik en vrij makkelijk lezend boek.

Met deze keuzelijst willen we u in de eerste plaats een hulpmiddel aanreiken om leesplezier bij twaalf- tot veertienjarigen aan te wakkeren. Samen in de lijst grasduinen, in de bib, op school, of gewoon thuis scherpt alvast de leeshonger.

Hoe overleef ik boeken in de eerste graad : een selectie boeken voor jongeren vanaf 12 jaar / Cammaert, Martine en Marina Marissen. – Leesweb, 2010. – 80 p.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
Nederlands
Info
Artikel
Gepubliceerd: 06-12-2010
Nummer: 26686
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
boekeerste graadleeslijstleespleziertalen