MENS 78 : Systeembiologie

Van de ruwweg 26 000 stukjes menselijk DNA die we hebben kunnen aanduiden als een functioneel gen, moeten we eerst de functie van dit gen en haar betekenis in onze cellen achterhalen. Daarvoor moeten we begrijpen waar die genen van belang zijn in ons lichaam, hoe ze hun werkpaarden (eiwitten) gecontroleerd uitsturen, welke biochemische functie deze eiwitten opnemen en eventueel welke biochemische stoffen (metabolieten) ze aanmaken. Bovendien hebben we vaak vergelijkingspunten nodig: hoe gedraagt dit soort gen zich in andere organismen en hoe is het in de loop van de evolutie gemuteerd? Wat we vinden bij de mens, toetsen we vaak ook in muizen, ratten, honden, runderen… maar ook wormen, fruitvliegen, gisten en bloemplanten! En dan komen we tot de vragen waarom sommige stukjes genetisch materiaal al in talloze soorten dezelfde gebleven zijn - miljoenen, soms zelfs miljarden jaren lang - en waarom andere plaatsen in het DNA doorheen de evolutie zo sterk zijn gewijzigd. Al deze vragen vormen momenteel de leidraad in die takken van de biologie die zich bezighouden met de organisatie van het leven op cellulaire en moleculaire schaal. Hoe we kijken naar die schaal, is de jongste jaren sterk veranderd – zo sterk zelfs, dat we er een nieuwe naam voor bedacht hebben. Vroeger spraken we over moleculaire biologie en genetica, tegenwoordig hebben we het veeleer over genomics en systeembiologie.

MENS (Milieu Educatie Natuur en Samenleving) is een driemaandelijks populairwetenschappelijk tijdschrift. Eén van de voornaamste doelstellingen is het betrachten van juiste, onafhankelijke en objectieve wetenschappelijke informatie te verspreiden naar een jong en breed publiek. MENS wil jongeren stimuleren om actief, creatief en communicatief te leren omgaan met wetenschap, maar het wil ook volwassenen bewust maken van de actuele problemen van de huidige samenleving. Het tijdschrift heeft talrijke aanknopingspunten met de basisprincipes en eindtermen van milieu-en gezondheidseducatie in het onderwijs. 

Bio-MENS vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
BiologieNatuurwetenschappen
Info
Artikel
Bijgewerkt: 03-03-2011
Nummer: 28634
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
biochemiecelDNAeducatiegengenengeneticagenomicsICT-eindtermenMENS 78milieumilieueducatiemoleculaire biologiemoleculenatuursamenlevingsysteembiologiewetenschap