ICT-competentieprofiel voor leraren en begeleiders in het buitengewoon onderwijs


Bron

ICT-vaardigheden aanleren aan kinderen met een verstandelijke beperking, hoe doe je dat?

Dit is een vaak voorkomende vraag van leraren die de meerwaarde van ICT voor de doelgroep wel kennen, maar niet goed weten hoe eraan te beginnen. Veel leraren vinden zichzelf nog te weinig ICT-vaardig om met de computer aan de slag te gaan, laat staan computervaardigheden aan te leren aan kinderen met een verstandelijke beperking.

De onderzoeksgroep ICT Inclusief van de KHKempen ontwikkelde op basis van focusgesprekken met meer en minder ICT-ervaren leraren en begeleiders een ICT-competentieprofiel.

Er zijn vijf kernlabels (positieve houding, ICT-vaardig, voorbereiden, didactisch vaardig, ict integreren)die vertaald worden naar een ‘specifieke competentie’. Elke specifieke competentie omvat een aantal deelcompetenties. De deelcompetenties kregen een nummer (van 1 tot 4). De competenties  met het nummer 1 vormen de basis, als je deze bezit, kan je zeker al aan de slag! Als je ook ‘hogere’ deelcompetenties verwerft kan je je leerlingen nog meer ICT-vaardig maken.

Er zijn twee versies van het ICT-competentieprofiel: een lijstversie en een mindmapversie. Kijk alvast hoe het staat met jouw ICT-competenties, en wie weet, misschien ben je wel ICT-vaardiger dan je dacht!

Voor leraren die op zoek zijn naar een methode om ICT-vaardigheden aan te leren aan leerlingen met een verstandelijke beperking is er nog meer nieuws. Dezelfde onderderzoeksgroep werkt aan een train de trainermap die leraren op weg helpt om een ICT-lespakket uit te werken op maat van het kind!

Jo Daems
Leerkracht, Ander

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bulo
ICT
buso
Informatica
Info
Artikel
Bijgewerkt: 22-03-2011
Nummer: 28663
Onderwijsbehoefte
Verstandelijk
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
begeleiderbuitengewoonbuitengewoon onderwijscomputercomputergebruikcomputervaardighedenICT-competentieprofielICT-competentiesict-vaardighedenlerarenonderwijsleerzorg