Apestaartjaren 3.3 : Verslag van de avond rond mediawijsheid

Jeugdwerknet en Graffiti Jeugddienst slaan al sinds 2006 de handen in elkaar voor de studiedag Apestaartjaren. Naast een online platform (www.apestaartjaren.be) organiseren ze studiedagen en 'updates' (avonden) bij de studiedag. Op maandag 28 februari 2011 vond update 3.3 plaats in de Gentse vooruit met als centraal thema mediawijsheid.

Luc Mertens: hoe offline zijn jongeren?
In een onderzoek naar offline jongeren ging men op zoek naar de diepte van de digitale kloof bij jongeren. Uit dit onderzoek bleek dat slechts een heel beperkte groep jongeren geen toegang heeft tot computers en internet. Omdat er veel schaamte heerst rond het "digibeet zijn" en het uitgesloten zijn uit de e-cultuur vinden jongeren andere manieren om op het net te raken wanneer dit thuis niet voor handen is. Vrienden, cybercafé's en bibliotheken zijn alternatieven voor de computer thuis.
De echte kloof die de onderzoekers bloot legden was de kloof tussen de ICT-vaardigheden die jongeren hebben en de ICT-vaardigheden die de onderwijs- en bedrijfswereld van hen verlangt. De zaken waar de jongeren goed in zijn zoals gamen, sociale netwerken, communiceren via fora, … zijn niet de vaardigheden die men van hen verlangt. Op vlak van kantoorsoftware, e-government, …  blijken de jongeren zeker geen "digital natives" te zijn. Ook al zijn ze "met de computer geboren" toch blijken ze net die vereiste ict-vaardigheden te missen.
Meer info

Maks vzw, KureghemNet
Ook bij Maks vzw merken ze de digitale kloof. In Kuregem zijn er heel wat jongeren die geen toegang hebben tot ict. Met hun project creakids maken ze jongeren vertrouwd met de computer. Ze hebben een computerruimte waar jongeren voor een prikje (twee euro per jaar) toegang hebben tot computers. In de vakanties organiseren ze ook creatieve "ict-kampen". In deze workshops werken ze aan mediawijsheid door activiteiten als filmpjes maken, foto's bewerken of zelf spelletjes.
Meer info

Davy Nijs: e-competences 4 social work

Davy Nijs voelt de spanning tussen de traditionele werkwijze van sociaal werkers: persoonlijk, in gesprek, face to face en de nieuwe, anonieme, digitaliserende samenleving. Zijn sociaal werkers klaar om ICT in te zetten in de begeleiding van mensen in hun sociaal werk? Van uit die vraag is men gaan onderzoeken waar ICT en sociaal werk elkaar kunnen vinden. Ze vertaalden het in een "laboratorium" eLab4SocialWork. Daarin vormen ze sociaal werkers in het gebruiken van nieuwe technologieën in hun begeleiding. Tegelijk trainen ze de deelnemers ook in het internetvaardig maken van  kinderen en jongeren.
Meer informatie

Bram Faems
School/onderwijs

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
hbo5
lerarenopleiding
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 03-03-2011
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
apestaartjarendigital nativesdigitale kloofdigitaliseringict-vaardigict-vaardighedenjeugdwerknetmediawijsheidsociaal werkverslagdigitale kansenIT-huis