ALCE : Lessen Spaanse taal en cultuur op school

De 'Consejería de Educación' organiseert in het kader van een onderwijsprogramma van het Spaanse Ministerie van Onderwijs lessen in de Spaanse taal en cultuur: ALCE (Aulas de Lengua y Cultura Española). In december 2010 werd een nieuw curriculum goedgekeurd voor de ALCE, overeenstemmend met het Europees Referentiekader voor Talen.

Verschillende scholen in Vlaanderen (Aalst, Antwerpen, Genk, Gent, Hasselt, Houthalen, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Vilvoorde) hebben hun deuren al opengezet voor deze lessen. Ze worden gegeven door ervaren leraren die speciaal hiervoor geselecteerd zijn door het Spaanse Ministerie. Het gaat over twee tot drie lesuren per week, gewoonlijk ’s middags of op zaterdag en in de lokalen van de school.

Kinderen die zelf de Spaanse nationaliteit hebben of die kind zijn van iemand die de Spaanse nationaliteit had of heeft worden toegelaten tot ALCE. De doelgroep zijn kinderen van 7 tot 17 jaar en na afloop zijn de jongeren in principe voorbereid op het behalen van het DELE, het diploma Spaans als vreemde taal.

Spaans is de tweede internationale taal en is in Vlaanderen de meest gestudeerde taal in het volwassenenonderwijs. Voor de latere studie- en carrièremogelijkheden van jongeren is kennis van meerdere talen van onschatbare waarde. Voor deze jongeren zijn de lessen ook een (h)erkenning van hun wortels, wat een bijdrage is tot hun kijk op de eigen maatschappelijke en geografische positie.

Op de site van de 'Consejería de Educación' vind je meer informatie over de ALCE, over de bijscholingsprogramma’s voor leraren Spaans, over de beschikbare didactische en audiovisuele middelen en over de andere programma’s van het Spaanse Ministerie in België.

Bea Claeys
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 15-03-2011
Nummer: 28911
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
ALCEles Spaansmoedertaal SpaansSpaansSpaanse afkomstSpaanse cultuurSpaanse leerlingSpaanse lesSpaanse taaltalen