LinguaCluster : Talenleerplein en intertalige samenwerking

In de Euregio Maas-Rijn wordt hard gewerkt aan een “digitaal talenleerplein”. Vanaf de zomer van 2011 zal het talenleerplein gratis toegankelijk zijn voor leraren en leerlingen. Het is de bedoeling op een leuke en efficiënte manier de kennis van het Nederlands, Frans en Duits en de bijhorende communicatieve cultuur te verbeteren, via zelfstudie of via klassikaal gebruik.

Er worden 2100 multimediale oefeningen verwacht die de voordelen van e-learning, zoals interactiviteit, feedback en allerlei nuttige leertips, benutten. Het maakt ook niet uit of je eerste taal Nederlands, Frans of Duits is, want de drie talen zijn zowel bron- als doeltaal. Het beoogde niveau is A1 en A2 van het Europees Referentiekader voor Talen  en er zijn ook beroepsgerichte modules, bijvoorbeeld voor secretaresses of onthaalbedienden. (A1 en A2 zijn de niveaus van de basisgebruiker.)

Het “talenleerplein” kadert binnen LinguaCluster, een project van het INTERREG IV A programma Euregio Maas-Rijn. De Euregio Maas-Rijn verenigt de regio Aken, het zuidelijk gedeelte van de Nederlandse provincie Limburg, de Belgische provincies Limburg en Luik en de Duitstalige Gemeenschap van België. Op dat knooppunt van drie landen is een ‘vreemde’ taal en cultuur altijd vlakbij en is meertaligheid een noodzaak. Kennis van elkaars taal en van elkaars  zakelijke en culturele gebruiken kunnen een dynamiek opleveren waarbij de inwoners van elke deelregio sociaal, cultureel en economisch winnen.

 Klasuitwisselingen en evenementen

 ‘Al doende leert men’ zegt het spreekwoord en dat geldt zeker ook voor taal. Binnen het project LinguaCluster zijn ook daarvoor mogelijkheden voorzien:  klasuitwisselingen, beroepsstages, uitwisseling van kennis en methoden met leraren uit andere regio’s, de organisatie van gezamenlijke buitenschoolse activiteiten zoals theaterweek-ends, koorweek-ends, voetbaltoernooien, enzovoort.

 Je vindt meer informatie over Linguacluster in de bijgevoegde folder.

Bea Claeys
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
FransNederlands
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
DuitsNederlandsFrans
volwassenenonderwijs
privésector
Info
Artikel
Gepubliceerd: 24-03-2011
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
Euregiointerregiointerregionaalintertalige samenwerkingklasuitwisselingLimburgLinguaClustertalenleerpleintalen