Leerkrachten nemen leerlingen creatief beet

Op de jaarlijkse "fop-dag" hebben heel wat leerkrachten creatieve manieren om de leerlingen beet te nemen. Volgens de traditie van één april, vertellen ze de leerlingen een verhaaltje dat nog nét geloofwaardig is. KlasCement, het lerarenportaal waarop meer dan 65 000 leerkrachten lesmateriaal uitwisselen, verzamelde een aantal geslaagde eenaprilgrappen.

Ultrasone massage

Aad Lindeman vertelde hoe alle leerlingen met een bril met gele glazen verzamelden in de refter om een "ultrasone" spiermassage te ontvangen die de gezondheid en ontspanning zouden bevorderen. Groot was hun teleurstelling toen ze in plaats van de beloofde massage enkel het bericht "gefopt, een april" kregen.

Een andere leerkracht voegde aan een toets de vraag toe om een nauwkeurige persoonsbeschrijving te geven van Jack The Ripper. Hij was verbaasd over de creativiteit van de leerlingen bij deze onmogelijk op te lossen vraag.

Complotten op schoolniveau

De leerling van het tweede leerjaar die van het kastje naar de muur gestuurd wordt op zoek naar "het ronde vierkant" is een klassieker in een andere school. De oudere leerlingen op school weten al hoe laat het is wanneer er een leerling komt aankloppen. Uiteraard spelen zij het spelletje met plezier mee.

De ouders gefopt

Wat is er leuker dan het beetnemen van de ouders? Een leerkracht speelt onder één hoedje met de leerlingen door bij alle leerlingen een van hun vingers in te gipsen en hoopt dat de ouders zich er ook een breuk mee lachen. In een andere school trommelt men ouders op om een kleine misrekening van de architect bij de schoolrenovatie recht te komen zetten.

Maak een april tot een leermoment

Leerkrachten kunnen de traditionele eenaprilgrap ook aangrijpen binnen de lessen. Het beoordelen van de waarde van informatie op internet is bijvoorbeeld verplichte kost op school. Een website als De Rechtzetting, die volledig verzonnen artikels publiceert maar toch ernstig en geloofwaardig lijkt, is een prima bondgenoot in beetnemen van de leerlingen. Zo'n verzonnen artikel is een mooi aanknopingspunt om het te hebben over het controleren van bronnen.

Bram Faems
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
ander
PAV, MAVO, GASV, ASPV , PAV, MAVO, GASV, ASPV , PAV, MAVO, GASV, ASPV , gedragswetenschappen, cultuurwetenschappen
Info
Artikel
Bijgewerkt: 01-04-2011
Nummer: 29222
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
1 aprilaprilaprilgrapaprilvisbeetnemeneenaprilgrapfoppen