HOWEST behoort tot de internationale top met de opleiding tot Technical Artist

logo
Bron

De Hogeschool West-Vlaanderen (HOWEST) is dé pionier op het vlak van 3D-toepassingen in ons land en scoort ook internationaal hoge ogen met deze opleiding. Diverse Digital Arts and Entertainment (DAE) afgestudeerde Belgen bekleden topfuncties bij gamedevelopment bedrijven als Crytek in Duitsland, Blackrock in Engeland en Dice in Zweden. Jaarlijks melden steeds meer buitenlandse studenten zich aan. Binnen DAE is het mogelijk om je te specialiseren in digitaal productontwerp of het ontwikkelen van 3D-games en –entertainment. Door de unieke combinatie van techniek en digitale vormgeving in de opleiding neemt HOWEST hier mee een (internationale) voorsprong. Om het internationale karakter van de opleiding te onderstrepen geeft HOWEST DAE afgestudeerden de titel Technical Artist mee.

Steeds vaker komen we in aanraking met 3D-software die virtuele werelden schetst. Of het nu gaat om computerspelletjes, filmsets, nieuwe producten, reclame, televisietoestellen of een nieuw huis, 3D is de toekomst en ons hoger onderwijs moet mee met de tijd. Bij HOWEST zijn ze zich hier ten volle van bewust en daarom is men een aantal jaar geleden op de campus Kortrijk van start gegaan met de richting Digital Arts and Entertainment. “Deze richting combineert artistiek ontwerp met programmeren en het ontwikkelen van 3D-toepassingen en leidt studenten op tot Technical Artist”, zegt opleidingscoördinator Rik Leenknegt. Naast Digital Arts kan je op dezelfde campus ook de opleiding Devine (een samentrekking van design en development) volgen. Hier ligt de nadruk meer op innoverend en interactief ontwerp voor online en mobiele toepassingen.  Bovendien is er nog een opleiding Industrieel Productontwerpen (IPO), waar studenten de digitale tools gebruiken in de ontwikkeling van industriële vormgeving, ‘consumer goods’ en mechanische ontwerpen.

“Het is ook niet voor niets dat de gaming industry vragende partij is voor stagiairs in het laatste semester van de opleiding. Veel van onze studenten opteren dan ook voor een buitenlandse stage. In de meeste gevallen krijgen de studenten direct een job bij het stagebedrijf aangeboden. Dat geeft ons de zekerheid dat de opleiding goed aansluit bij de vraag uit de praktijk”, besluit Leenknegt.

Om de kwaliteit van deze opleidingen te kunnen garanderen, dienen de studenten over de juiste software te beschikken. “3D-programma’s zijn vaak duur en dus moeilijk aan te kopen door een individuele student. Op school zijn alle programma’s voor handen maar wie thuis aan de slag wil, zit vaak met een probleem”, aldus Leenknegt. Gelukkig is er nu sinds kort de mogelijkheid om via Autodesk, de belangrijkste producent van 3D-software, gratis software te downloaden voor thuisgebruik. Via de Autodesk Education Community kunnen door studenten die voldoen aan de criteria zo meer dan 30 programma’s afgehaald worden, inclusief toonaangevende programma’s zoals 3ds Maxen Maya. Het enige wat men hiervoor hoeft te doen is zich online registreren.

De Education Community is speciaal ontwikkeld voor iedereen die via onderwijs in contact komt met grafische software, zonder daarom ook meteen een professional te zijn. Bij de start in 2006 had deze community slechts 1.600 Belgische leden, terwijl dat dit er vandaag al ruim 30.000 zijn. België behoort momenteel zelfs tot de koplopers in Europa wat betreft het gemiddeld aantal registraties op de Community per aantal inwoners. Iedere student die zich lid maakt, heeft onmiddellijk toegang tot een community waarin ontwerpers en designers over 3D-modellen discussiëren en allerhande tips met elkaar delen. Online zijn er heel wat tutorials voorhanden en via een eigen profiel kan iedereen zijn creaties delen met de buitenwereld. Volgens Ronald Bastiaens, opleidingscoördinator industrieel productontwerp, helpt het aanbod van de juiste software de arbeidskansen van de studenten. “De Education Community zorgt ervoor dat studenten een grotere voeling met de praktijk krijgen. Eens ze twee jaar afgestudeerd zijn, nodigen we alumni terug uit om aan de HOWEST te komen spreken voor onze huidige studenten. Zo wordt de link met het bedrijfsleven gelegd en krijgen wij zelf ook feedback.”

Uitmuntende studenten

De Education Community biedt naast gratis software en ondersteuning nog een andere mogelijkheid. Jongeren die zich helemaal willen verdiepen in 3D-software en zich tegelijk ook willen inzetten voor hun medestudenten, krijgen via Autodesk de mogelijkheid om een zogenaamde student expert te worden. Dit zijn de beste en meest gemotiveerde studenten die, in ruil voor hun medewerking aan een à twee projecten op school, heel wat extra voordelen krijgen. De bedoeling hiervan is om het algemeen niveau van de studenten te verhogen en de student experts worden hiervoor beloond met onder andere extra professionele training en lidmaatschap van een ‘elite groep’ binnen de community. In België zijn er momenteel veertien studenten en negen docenten (faculty experts) geselecteerd om deel te nemen aan dit project.

Los van het systeem van experts kan iedere student die dit wenst via de community ook deelnemen aan een reeks internationale competities of zich inschrijven voor het behalen van erkende certificaten. Studenten kunnen op die manier hun cv aanvullen terwijl ze nog studeren, iets wat interessant kan zijn met het oog op hun professionele toekomst. Maar bij HOWEST gaan ze nog verder. “Afgelopen jaren hebben we met enkele studenten al deel genomen aan verschillende competities waarbij in diverse rubrieken de eerste plaats is behaald. Volgend jaar doen we met HOWEST mee aan een competitie georganiseerd door de I.G.F., de Independent Gamedevelopment Federation. Dit is echt de top en biedt HOWEST de kans om zich te meten met de beste instituten wereldwijd. Wij zijn er klaar voor en hebben tot doel om ook hier enkele belangrijke prijzen weg te kapen. Dit is bovendien een eerste belangrijke stap in de carrière van de studenten”, besluit Leenknegt.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan