Vlaamse Technologie Olympiade : Verslag finale 2011

Op 30 maart was ik aanwezig bij de finale en prijsuitreiking van de eerste Vlaamse TechnologieOlympiade in Living Tomorrow Vilvoorde. Zo kon ik Rik Hostyn, enthousiast organisator, eens ontmoeten en danken voor de steun die de Olympiade ook had voor KlasCement.

Wat ik tijdens de prijsuitreiking meemaakte, getuigt van een uitgekiende voorbereiding en perfecte organisatie!

In een presentatie van Lieven Scheire (Neveneffecten) kwamen ervaren sprekers aan bod, afgewisseld met de prijsuitreiking van plaats 47 tot 1.

Deze 47 jongeren namen het in de finale tegen elkaar op tijdens een groot technologie-examen en een engineeringsopdracht. Zij werden als beste geselecteerd na een voorronde waaraan maar liefst 1275 jongeren uit het secundair onderwijs hebben deelgenomen. De Olympiade was een initiatief van technologiefederatie Agoria, GroepT, HoGent, KHBO, KHK, KULeuven, UGent, VUB en KATHO met de steun van Electrabel, LMS, USG Innotiv, ITM en de 5 RTC's. De proclamatie van de finalisten gebeurde door Vlaams innovatieminister Ingrid Lieten.
 
Wetenschappen te moeilijk?

 
‘Techniek? Dat is niets voor mij. Wetenschappen? Te moeilijk!’; vaak is de mening van jongeren over technologievakken eerder afwijzend. Maar daar willen de initiatiefnemers van de Vlaamse Technologie Olympiade verandering in brengen.
 
En met succes. De eerste editie kent heel wat bijval. Liefst 140 scholen schreven zich in, goed voor 1275 leerlingen uit de derde graad. Zij kregen een vragenlijst voorgeschoteld met vragen uit vakken als technisch tekenen, mechanica, informatica, elektriciteit, elektronica, chemie, biotechnologie, bouw, … Geen enkele studierichting in het secundair onderwijs behelst al deze domeinen, vandaar dat iedereen met wat gezond verstand en affiniteit met wetenschappen en technologie een kans maakt om te slagen.
 
En de resultaten?
 
De gemiddelde score van de voorronde is 53%, globaal positief dus. De deelnemers van de voorronde die minimum 93 op 128 of 77% behaalden, zijn vandaag aanwezig op de finale.
 
En wat valt op? De scholen uit West-Vlaanderen (45%) en Limburg (25%) mogen heel wat finalisten afvaardigen. Antwerpen (14%), Oost-Vlaanderen (14%) en Brussel/Vlaams-Brabant (2%) deden het minder goed. De jongens en meisjes uit de richting Industriële Wetenschappen scoorden het beste (50%). Daarna volgen de richtingen Wiskunde-Wetenschappen, Techniek-Wetenschappen en Latijn-Wiskunde.
 
4 meisjes kwalificeerden zich voor de finale. Witte raven die hun mannetje staan tussen hun mannelijke concurrenten! Voor Agoria is dit alvast een stap in de goede richting. De federatie wil de komende jaren meer vrouwelijk techn(olog)isch talent aanspreken. Want technologie is niet langer macho!
 
Acties blijven nodig
 
Acties zoals deze blijven in ieder geval nodig om jongeren hun technologisch talent te laten ontdekken en leerlingen uit het secundair onderwijs te stimuleren om een hogere opleiding in de technologie te volgen. De leerlingenaantallen aan nijverheidstechnische scholen dalen en ook in het hoger onderwijs zien we een zelfde trend: het aantal ingenieurs daalde met de helft op 20 jaar tijd. In september 2010 daalde het aantal generatiestudenten ICT met 10 procent tegenover 2009.
 
En dat terwijl er heel wat verborgen technologisch talent aanwezig is onder de jongeren. Reden te meer voor Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen, om actie te ondernemen: “Onze bedrijven roepen om technisch geschoold personeel, ingenieurs en ICT’ers. Door jongeren warm te maken voor technologie, kan de vergrijzing en lage instroom van jonge mensen aangepakt worden. Wat zorgt voor verdere economische groei en jobcreatie! En ook jongeren varen wel bij een techn(olog)ische opleiding,want deze biedt tal van kansen op de arbeidsmarkt.
 
Ook voor Electrabel betekent een dergelijke actie een duidelijke stap in de goede richting. Het is een toonbeeld van perfecte samenwerking tussen onderwijs- en bedrijfswereld om meer instroom te creëren aan de kant van de onderwijsinstellingen wat zal leiden tot meer uitstroom op de arbeidsmarkt.

En de winnaar?

Thomas Lapauw, een zesdejaars van de Pleinschool Leiekant in Kortrijk!
Drie leerlingen van de Pleinschool haalden die finale.
Een proficiat meer dan waard!

Hou de website van de Vlaamse TechnologieOlympiade in de gaten en zorg dat je er volgende keer (opnieuw) bij bent. Dit is zeker een oproep aan scholen uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen …

Hans De Four
Organisatie, firma, vzw

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad b
aso 3e graad
bso 2e graad
InformaticaBiologieChemieFysicaWiskunde
Info
Artikel
Gepubliceerd: 19-04-2011
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
Finale 2011ingenieurolympiadetechniekVlaamse TechnologieOlympiadewedstrijd