National Theatre Live : Avondje theater in de cinema

Een reisje naar Londen lijkt me nooit compleet zonder een bezoekje aan een of ander theater in of off West-End. Maar weinig culturen hebben zo'n rijke theatertraditie als de Engelse en sinds kort kunnen wij in België ook meegenieten van een paar mooie producties in het kader van NT-Live: opvoeringen van het National Theatre die live doorgestraald worden naar de bioscopen van de Kinepolis-groep.

Vorig jaar heb ik daar kunnen genieten van een prachtige Hamlet, een grandioze Derek Jacobi als King Lear, een gewoonweg fantastische theaterversie van Frankenstein en tenslotte een buitengewone opvoering van Tsjechovs Kersentuin.

Net als bij Opera in de Cinema zit je op de eerste rij, in heel comfortabele zeteltjes te kijken naar top-acteurs en opdat je alles vlot zou kunnen volgen worden de dialogen (in het Engels) ondertiteld.

Dit jaar staan opnieuw een aantal interessante producties geprogrammeerd. Op 15 september al krijg je One Man, Two Guvnors te zien van Richard Bean. Een hedendaagse versie van Goldoni's Knecht van twee meesters, geregisseerd door Nick Hytner, die vorig jaar tekende voor de regie van Hamlet. Op 6 oktober kan u terecht voor The Kitchen van Arnold Wesker: de acteurs staan in de keuken, ze moeten voor zo'n 1500 mensen eten zien te maken en je kan hen werkelijk aan het werk zien achter de fornuizen. Al die drukte moet gewoon tot komische situaties leiden. 1 december is er een nieuwe productie, opnieuw geregisseerd door Nick Hytner. John Hodge (scenarist van o.m. Trainspotting) ensceneert een fictieve ontmoeting tussen de schrijver Bulgakov en Jozef Stalin.

Naar verluidt staat later dit jaar ook nog Shakespeare's Comedy of Errors gepland, maar concrete details daarover ontbreken.

Ludo Joosen
Leerkracht, ICT-coördinator, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
tso 3e graad
Podiumkunsten - Theater Dans BalletEngels
dko
Woordkunst
volwassenenonderwijs
privésector
Info
Artikel
Gepubliceerd: 02-09-2011
Nummer: 31537
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
cinemakunst en cultuurNational TheatreNational Theatre LiveopvoeringShakespearetheatertoneelvoorstellingWeskertalen