Tien basisvaardigheden voor onze leerlingen


De Amerikaanse website eSchoolNews vroeg deze zomervakantie aan zijn lezers (leraars basisonderwijs en secundair vooral) welke vaardigheden zijn als de belangrijkste zagen voor de jeugd van vandaag. In een artikel vatte de redactie de binnengekomen antwoorden samen, en kwam tot de volgende lijst van 10 vaardigheden:

Lezen: lezen is de poort naar alle kennis, nog altijd. Als je kan lezen, kan je alles leren.

Typen: blijkbaar lopen er nog altijd (jonge) mensen rond die niet kunnen blind typen, die nog altijd op zoek moeten naar de verschillende letters op het toetsenbord. Ongelooflijk, niet? Onzelieveheer heeft ons toch niet tien vingers gegeven om er maar twee te gebruiken?

Schrijven: schrijven is de vaardigheid waarmee je kan aantonen dat je inderdaad kennis verworven hebt, het is een instrument dat je aanzet tot werkelijk denken. Je moet gegevens verzamelen, controleren, selecteren, ordenen om uiteindelijk je eigen ideeën te kunnen verwoorden.

Communiceren: met anderen in dialoog gaan op een effectieve en respectvolle manier, met ruimte en begrip voor de ander gecombineerd met een gezonde dosis assertiviteit.

Vragen stellen: zowel de moed vinden om uitleg te vragen wanneer je iets niet helemaal begrepen hebt, als het ontwikkelen van een kritische geest die niet zomaar alles aanneemt wat er verteld wordt. Elke vorm van echte kennis begint trouwens bij het stellen van een (goede) vraag.

Vindingrijkheid: zelf op zoek kunnen gaan naar informatiebronnen en hulpmiddelen en die op een kritische manier gebruiken.

Verantwoordelijkheidszin.

Zelfstandig leren: in deze tijd van levenslang leren is zelfstandig nieuwe leerstof verwerken een van de meest essentiële vaardigheden. Het is als met het spreekwoord: ‘Als je mensen een maal geeft kunnen ze er een keer van eten, leer je ze vissen, dan geef je voedsel voor een heel leven’. We mogen daarbij niet vergeten dat leren een complex proces is, complexer dan even googlen en een beetje tekst knippen en plakken.

Kritisch denken.

Gelukkig zijn.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, ICT-coördinator, …