Wat hebben Goudlokje, kraaien, kartonnen dozen , …te maken met omgaan met diversiteit?

Het antwoord op bovenstaande vraag is niet in één zin te vatten. Dus, een goed idee om er een artikel aan te wijden. Het Steunpunt Diversiteit & Leren wil leerkrachten ondersteunen in het ‘omgaan met diversiteit’  door o.a. een krachtige leeromgeving te creëren waarin de leerlingen een waaier aan mogelijkheden aangeboden krijgen om zich ten volle te kunnen ontwikkelen. Prentenboeken kunnen hierbij een middel zijn. 

Het werken met prentenboeken is reeds stevig ingeburgerd in de basisschool. Gelukkig maar, want prentenboeken zijn een heel sterk medium om kinderen kansen te bieden om de wereld te laten (her)ontdekken. Kinderen zijn van nature uit leergierig naar de wereld rondom hen - dichtbij of net veraf - en ze hebben hun eigenwijze manier om op ontdekking te gaan. Een ontdekkingstocht waarbij ‘omgaan met diversiteit’ een belangrijke rol speelt.

In dit artikel willen we leerkrachten ondersteunen in het omgaan met diversiteit via prentenboeken. De beschreven insteken zijn ook voor bibliotheken bruikbaar, als natuurlijke partner van scholen voor boeken. We maken gebruik van exemplarische prentenboeken, gekoppeld aan mogelijke werkvormen, tips en aandachtspunten opdat leerkrachten de leerlingen kunnen meenemen in een boeiend, uitdagend en leerrijk proces.

Hoe lees je het artikel best?

Er is bewust gekozen om de prentenboeken niet te koppelen aan een leeftijdscategorie. Om lezers niet vast te pinnen en omdat vele boeken afhankelijk van de werkvorm voor jongere en oudere kinderen toepasbaar zijn. De werkvormen of lesmogelijkheden die aan bod komen, zijn niet uitgewerkt, ze worden eerder opgesomd. Ze zijn bedoeld om te prikkelen, om je eigen insteek op diversiteit erin te verwerken. De groene kaders wisselen de voorbeelden af en geven visie en denkstof over diversiteit.

Wil je graag het volledige artikel en bijkomende lestips lezen?

Download dan deze pdf.

Vicky Verley
Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
Niet vakgebondenSociale vaardigheden
Info
Artikel
Gepubliceerd: 16-09-2011
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
beeldvormingbibliotheekcreativiteitdiversiteitfilosoferen met kinderengelijke onderwijskansenjeugdboekenweekprentenboektalen