MENS 81 : Overbevissing, op het scherp van de snee tussen economie en ecologie

De zee heeft heel wat lekkers voor ons in petto. Wie krijgt er geen water in de mond bij de gedachte aan een tomate crevette, een Oostends vispannetje of een Hollands maatje?
Al dat voedsel uit de zee is bovendien gezond voor ons. Niets dat ons moet weghouden van een stukje gerookte heilbot, dus?
Jammer, maar niets is minder waar. Wereldwijd wankelen één voor één de vispopulaties onder een te hoge druk vanwege de visserij. Het recht van dieren op overleven botst met het recht van mensen op voedsel. Economische argumenten sluipen vaak in de plaats van de wetenschappelijke. Het is dan ook van het grootste belang dat wij allemaal beseffen wat er op het spel staat.

MENS (Milieu Educatie Natuur en Samenleving) is een driemaandelijks populairwetenschappelijk tijdschrift. Eén van de voornaamste doelstellingen is het betrachten van juiste, onafhankelijke en objectieve wetenschappelijke informatie te verspreiden naar een jong en breed publiek. MENS wil jongeren stimuleren om actief, creatief en communicatief te leren omgaan met wetenschap, maar het wil ook volwassenen bewust maken van de actuele problemen van de huidige samenleving. Het tijdschrift heeft talrijke aanknopingspunten met de basisprincipes en eindtermen van milieu-en gezondheidseducatie in het onderwijs.

Kaat Vervoort
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e graad
kso 3e graad
tso 3e graad
BiologieNatuurwetenschappen
volwassenenonderwijs
Info
Artikel
Gepubliceerd: 17-01-2012
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
ecologieeconomieecosysteemMENS 81milieumilieueducatienatuuroceaanoverbevissingvisvisconsumptievispopulatievisserijvisvangst