Google en privacy


Op 1 maart 2012 veranderde Google zijn privacyregels. Meer dan zeventig verschillende regelingen werden herleid tot één basisdocument. Op die manier hoopt Google zijn gebruikers nog beter te kunnen helpen. Google verwoordt het als volgt: “om u relevantere zoekresultaten en advertenties te laten zien, u in contact te brengen met andere mensen of het delen van inhoud sneller en gemakkelijker te maken”.

Dit nieuws werd in januari 2012 door Google bekend gemaakt en meteen verschenen er verschillende blogposts over deze toch wel belangrijke wijziging. Op het eerste gezicht lijkt het een goede verandering, want wie is er nu tegen een betere dienstverlening (ook al is die ook op advertenties gericht)? Wie echter verder onderzoekt wat deze wijziging concreet zal inhouden voor de doorsnee gebruiker, merkt echter dat de gevolgen verregaand zijn: “tot nu toe bewaarde Google wel gegevens over het surfgedrag vanuit je pc, maar die kon en mocht het nog niet koppelen aan je persoonlijke gegevens. Vanaf 1 maart kan Google wel je naam, adres, telefoonnummer en zelfs creditcardgegevens aan je account koppelen. Voortaan koppelt Google de massa gegevens die het registreert en bewaart aan je Google-account. Maar waar de privacywatchers het meest over vallen: voortaan wordt de informatie afkomstig uit alle verschillende Googlediensten op één plek samengebracht, zonder de mogelijkheid om voor één of meer diensten te bedanken. Het gaat daarbij om de unieke gegevens van de hardware en de netwerken die je gebruikt, alle zoekopdrachten, maar ook alles wat je met je (Android-)telefoon doet, inclusief de gps-coördinaten”(1).

Deze koppeling gebeurt bij gebruikers die ingelogd zijn. Misschien zijn er niet zo veel mensen die inloggen als ze een simpele zoekopdracht uitvoeren. Google wil dat inloggen wel stimuleren en op het bijna lege, witte startscherm van Google staat nu sinds kort een extra knop, nl. “aanmelden”. En daarnaast zijn er natuurlijk heel wat Gmail-gebruikers die bij het begin van hun internetsessie hun mailprogramma openen, en dat laten openstaan terwijl ze andere acties uitvoeren op internet. Op die manier zijn die gebruikers allemaal ingelogd, en dat geldt ook voor de ingelogde gebruikers van YouTube en Google+.

Reacties op deze wijzigingen konden niet uitblijven. Zowel in de VS (2) als in Europa reageren verschillende juridische en politieke instanties. Zo zal in naam van verschillende Europese toezichthouders de Franse toezichthouder CNIL een onderzoek uitvoeren (3). Zelf kan je ook de privacy-instellingen van de sites die je vaak bezoekt scherper stellen dan wat standaard aangeboden wordt, al kan je aan de Google-account niet veel wijzigen. Op Google Dashboard kan je wel zien welke gegevens Google over jou heeft. Je kan ook add-ons installeren die het traceren tegen gaan, zoals NoScript voor Firefox of Disconnect voor Chrome.

Omdat Google geen opt-out mogelijkheid aanbiedt, laat het de gebruiker echter niet veel keuze. Het enige alternatief dat ze voorstellen is het deleten van je Google-account, maar dat is natuurlijk wel erg drastisch, en geen optie voor Android-gebruikers, want die hebben verplicht een Google-account. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

(1)  Licht gewijzigde versie van http://www.mt.nl/95/58523/ict/wapen-uzelf-tegen-google.html.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Ander

Ontdek ook