Openbronsoftware in het onderwijs


Heel wat leerkrachten gebruiken regelmatig gratis software. Gratis software is echter niet hetzelfde als openbronsoftware.

Openbronsoftware mag je gratis gebruiken en als extra krijg je er de broncode bij. Deze broncode kan je gebruiken om je eigen aangepaste versie te maken. Je kan zelf verbeteringen en aanpassingen uitwerken. Een tijdje geleden werd Open Bron nog als een niet werkend model getypeerd, iets voor nerds. Nochtans: Openbronsoftware is kicking en booming.

Hoewel openbronsoftware heel wat mensen niets zegt, maken we er dikwijls rechtstreeks of onrechtstreeks gebruik van. Je gebruikt zelfs meer openbronproducten dan je beseft. Denk maar aan de software die in wasmachines, TV’s en auto’s zit. Een bekend voorbeeld van openbronsoftware is Android, een besturingssysteem dat op Linux gebaseerd is. Misschien staat het ook wel op jouw GSM.

Voor het onderwijs bestaat er ook heel wat vrije software. Denk maar aan Audacity, een programma om geluidsbestanden mee te bewerken, en Firefox, een populaire webbrowser.    

 

Als kantoorpakket kan OpenOffice.org gebruikt worden. En ook bij dit pakket is er een ware revolutie aan de gang. Bij de laatste overname van OpenOffice.org ontstond er een heuse storm bij de vrijwillige ontwikkelaars. Zoals vaker sproot hier een nieuw initiatief uit voort. The Document Foundation, gebruikte de oorspronkelijke programmeercode van OpenOffice.org om een nieuw project te starten. LibreOffice was geboren, en het was meteen schot in de roos.

De nieuwe organisatie gooide het roer grondig om en wierf honderden vrijwilligers aan om de verouderde code op te kuisen. De veranderingen werden zo goed gesmaakt, dat LibreOffice nu al populairder is dan zijn stamvader. In de laatste versie, LibreOffice 3.5, werden door meer dan 300 vrijwillige programmeurs duizenden veranderingen aangebracht. Honderden mensen over heel de wereld kregen de kans om het product te testen voor het officieel voor gebruik werd goedgekeurd.

The Document Foundation is duidelijk heel fier op haar product. Ze noemen het zelf ‘het beste vrije office-programma ooit’. De veranderingen zijn in ieder geval opmerkelijk. 

Waarschijnlijk bestaat er voor zowat elke betalende toepassing ook een goed openbron-alternatief. Het loont de moeite om onze Open Bronprojectsite te bezoeken. Je vindt er een link naar een verouderde maar waardevolle lijst met software. Via de zoekfuncties kan je ook zoeken naar openbronzaken die van toepassing zijn op jouw vakgebied. Je vindt er materiaal zoals uitgewerkte lessen, software voor interactieve borden en speciale lettertypes. Kom regelmatig kijken, want het aantal bijdragen groeit gestaag.

Ken jij ook goede toepassingen? Deel ze met ons.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht