Hoe maak je TV op Ketnet en VRT

Het is de Max op Ketnet

Gluur mee achter de schermen bij Ketnet en bij de hele VRT

Ketnet lanceert op 10 april 2012 een belevingsplatform voor de lagere school  in het kader van mediawijsheid: Het is de Max op Ketnet. Dit platform bestaat uit film en een internetapplicatie en biedt kinderen tussen negen en twaalf jaar een kijkje in de interne keuken van het productieproces van televisieprogramma’s. Het gehele proces van televisie maken wordt op een spannende en educatieve manier belicht.

Het platform wordt gelanceerd samen met de nieuwe Ketnet website en zal ook op deze website te vinden zijn.

Bedoeling van dit project is dat de film klassikaal getoond wordt op het digitale schoolbord en ook de internetapplicatie kan op het digibord gespeeld worden. Het hele belevingsplatform kan ook individueel op de computer bekeken en gespeeld worden.


De film

In de film krijgt een klas een rondleiding in het VRT gebouw. Eén van de leerlingen, genaamd Max, moet naar het toilet, raakt zijn klas kwijt en verdwaalt in verschillende ruimtes van het VRT gebouw. Hierbij verkent hij onbewust allerlei ruimtes achter de schermen, zoals de redactie, de schminkkamer, de nieuws- en de weerstudio. Hij ontmoet naast beroemde persoonlijkheden zoals nieuwsanker Freek Braeckman, weerman Frank Deboosere en wrapper Kristien Maes ook belangrijke mensen achter de schermen… Onbewust leert hij op deze manier veel over televisie maken.


De internetapplicatie

De internetapplicatie bestaat uit een digitale rondleiding op de VRT waarin de Ketnetter en/of de leerling ondergedompeld in de boeiende wereld van het televisie-maken. De surfer gaat actief op verkenning doorheen de grote verrassende VRT, die naarmate het traject vordert alsmaar minder geheimen kent. 

De navigatie is de (fictieve) plattegrond van de VRT. Op het webplatform ‘Het is de Max op Ketnet’ kan je binnen gluren in de VRT via de innovatieve 360° techniek. De plattegrond loodst je binnen in twaalf locaties van de VRT:

 1. Ketnet studio
 2. Redactie
 3. Nieuwsstudio
 4. Rekwisietenmagazijn
 5. Make-up atelier/schminkkamer
 6. Filmset buiten (EFP)
 7. Kostuumatelier
 8. Blue key of weerstudio
 9. Eindregie kamer
 10. Montagestudio
 11. Sonorisatie studio
 12. Decoratelier/decorstraat

 
Televisiediploma

Via deze 360° techniek bepaalt de surfer met de muis van zijn computer zijn eigen gezichtspunt. De manier van navigeren is een deel van de inhoud. De kijker consumeert niet meer passief.

In elk van deze twaalf ruimtes zijn ook tien kortfilmpjes over deze ruimte te zien en in elke ruimte zitten ook tien begrippen verborgen. Als je deze aanklikt leer je meer over deze persoon, functie of object. Na het vinden van de tien begrippen in elke ruimte kan je automatisch een quiz spelen. De bedoeling is dat je de twaalf ruimtes vrij speelt. Heb je alle ruimtes bezocht en alle quizzen gespeeld dan word je beloond met een televisiediploma.

Bij de internetapplicatie hoort ook een lesbrief voor docenten. Deze lesbrief is een leidraad om leerlingen aan te sturen bij het gebruik van het lesmateriaal.

ineke van Velzen
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Wetenschappen en techniek
Info
Artikel
Gepubliceerd: 17-04-2012
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
blue keyfilmsetKetnetmediawijsheidnieuwsnieuwsstudioredactieregierekwisietentelevisieTVVRTweerstudio

Ontdek ook