De Leesplek : Leesplezier stimuleren

Wat als kinderen zouden kunnen leren vanuit plezier? Taal- en leesplezier in de klas, zou je dat kunnen creëren? Zou je er als volwassene aan kunnen bijdragen? Aan welke voorwaarden zou je willen werken? Wat zou je willen doen op school, in de klas?

Hoe zou je kinderen kunnen aanspreken op hun verlangen om te leren ? Zou het mogelijk zijn om scholen te helpen dromen? Met hen te zoeken naar uitzichten voor problematische situaties? Brandende vragen…

Hilde Vandormael beschrijft in dit artikel hoe je het leesplezier en de leesvaardigheid van de leerlingen op school kan verhogen door het creëren van een echte leesplek.
 
Aan de hand van enkele toetsstenen, een soort beginanalyse, kan je eerst het huidige leesbeleid op school in kaart brengen. Daarnaast vind je een aantal praktijkvoorbeelden en een gedetailleerd antwoord op hoe je een gezellige leesplek creëert op je school al dan niet in samenwerking met de lokale bibliotheek.
 
Het initiatief van de mobiele Leesplek ontstond uit een samenwerking van Taal & Rand met het Steunpunt voor Taal – en Onderwijs, Stichting Taalvorming Amsterdam, en met Stichting Lezen Vlaanderen.
 
Dit artikel verscheen eveneens in het vaktijdschrift Vonk, in 2009.
 
Rebecca Pers
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Nederlands
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
Nederlands
secundair 1e graad a en b
Nederlands
Info
Artikel
Bijgewerkt: 14-06-2012
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
bibliotheekboekboekenjufboekenmeesterDe Leesplekgelijke kansengroeimapleescompetentieleesomgevingleespleziermetermotivatiepeterStichting LezenStichting TaalvormingstimulerenTaal & RandtaalactiveringtaalbeleidtaalontlokkingVonkvoorlezentalen

Ontdek ook