DVD taalontwikkelend lesgeven : Hoe doe je dat?

De Arteveldehogeschool, de HUB-KAHO en het Gewest Oost- en Zeeuws-Vlaanderen van de Orde van den Prince werkten gedurende twee jaar het project Taalontwikkelend lesgeven: hoe doe je dat? uit. Ook de Diocesane Begeleidingsdiensten van Antwerpen en Gent leverden een belangrijke bijdrage aan dit project.

Het eerste deel van het project bestond uit een sensibiliseringsnamiddag voor de docenten van de betrokken lerarenopleidingen. Op woensdag 3 oktober tijdens de Herfstconferentie van Netwerk Didactiek Nederlands werden de resultaten van het tweede deel van het project voorgesteld. Docenten van verschillende hogescholen toonden in parallelle sessies de gerealiseerde didactische filmpjes en zorgden voor een deskundige bespreking. De filmpjes maken deel uit van een didactisch pakket met een leidraad, een kijkwijzer en allerlei opdrachten.

Als een hogeschool of school taalontwikkelend wil lesgeven, treedt elke docent of leraar op als taalleraar of taaldocent. Hij doorspekt vakonderwijs met expliciete taaldoelen, levert taalsteun en zorgt voor rijke contexten en lessen vol interactiemogelijkheden. De NDN-conferentie ‘Taalontwikkelend lesgeven’ bracht voor een geïnteresseerd doelpubliek (70 aanwezigen) in beeld hoe dat kan. Bij het publiek waren onderzoekers van universitaire lerarenopleidingen, docenten Nederlands en Communicatie, docenten niet-taalvakken van de lerarenopleidingen Bachelor kleuter-, lager en secundair onderwijs, maar ook pedagogisch begeleiders, inspecteurs, leraren Nederlands van het secundair onderwijs met hun collega’s niet-taalvakken, en ook onderwijzers en kleuterleiders met belangstelling voor taalontwikkeling.

Je kan dit boeiend didactisch materiaal (onder meer bestemd voor de lessen didactiek in de lerarenopleidingen, maar ook bruikbaar als werkinstrument op een pedagogische studiedag in alle onderwijsniveaus van het lager tot en met het secundair onderwijs) bestellen. Stuur een mail naar Dorothea Van Hoyweghen  met je naam, je e-mailadres, je school of instelling en het aantal gewenste exemplaren. Na betaling ontvang je de dvd en het bijhorende pakket met leidraad, kijkwijzer en opdrachten.

Rebecca Pers
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
Nederlands
lerarenopleiding
volwassenenonderwijs
Info
Artikel
Bijgewerkt: 08-10-2012
Nummer: 37940
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
Arteveldehogeschoolcommunicatieconferentiecontextdidactiekdiocesane begeleidingsdienstherfstconferentieHUB-KAHOkijkwijzerleidraadNetwerk Didactiek Nederlandsniet-taalvakOrde van den Princesensibiliseringtaalbeleidtaalontwikkelend lesgeventaalontwikkelingtaalsteuntaalvakvakonderwijswerkinstrumenttalen