Het virtuele kantoor

Foto Toegevoegd door Nick Hautekees op 21.11.2012
Artikel

Een virtueel kantoor is een bedrijf dat functioneert als een echt bedrijf. De medewerkers/leerlingen verrichten werkzaamheden als receptionist, magazijnbediende, medewerker op de verkoopafdeling en op de andere administratieve afdelingen in een middelgrote onderneming. Alles is echt, behalve de geld- en goederenstroom.

De onderneming is een groothandel die levert aan detailhandel. Om te functioneren als bedrijf, moet het kantoor contact hebben met klanten, leveranciers, banken en nutsvoorzieningen. Hiervoor zorgt onze centrale CeBeS. Als de leerlingen een telefoontje doen met één van hun klanten, zit er ook effectief iemand aan de andere kant van de lijn. De leerling bestelt een product bij een leverancier en kan die ook contacteren voor eventuele vragen. Op die manier is de leerling zich bewust van het feit dat hun kantoor in contact staat met externe bedrijven. Zo wordt alles reëel en kan men spreken van werkervaring. Het grote voordeel hierbij is dat deze ervaring verkregen wordt in de beschermde omgeving van de school.

Het virtuele kantoor (soms ook oefenfirma of simulatiebedrijf genoemd) biedt zo een antwoord op enerzijds de vraag van het bedrijfsleven naar meer werkervaring bij nieuwe werkkrachten, en anderzijds de vraag vanuit het onderwijs naar meer praktijkgerichte werkvormen.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
BSO 2e, 3e, 4e graad
TSO 2e, 3e, 4e graad
Economie - SEI - Boekhouding - BedrijfsbeheerHandel - Kantoor - VerkoopRecht
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
administratieberoepeninfobeslissenboekhoudingcashflowhandelhandelscorrespondentiehorizonverruimingkantoorautomatisatieloopbaanbegeleidingoefenfirmaondernemenondernemingszinsensibiliserensimulatiebedrijfvirtuele kantoorzelfconceptverheldering
Thema
beroepen  studie- en beroepskeuze