Ik en de ander : Project rond relationele opvoeding


Bron

Project Ik en de ander is een voorbeeld van hoe moeilijke onderwerpen als homoseksualiteit, gender en transgender zijn en seksuele weerbaarheid bij kinderen van drie tot veertien jaar aangepakt kunnen worden. Wil je als basis- of secundaire school rond deze onderwerpen aan de slag, maar weet je niet hoe? In bijgevoegde infobundel staat heel wat meer informatie over hoe elke school een eigen project Ik en de ander kan uitwerken.

Het project liep voor het eerst op kleuter- en basisschool Sint-Martinus in Sint-Jans-Molenbeek (Brussel) in november 2012. Verschillende scholen werken inmiddels hun eigen versie uit.

Eén van de opvallendste items die Sint-Martinus uitprobeerde, was een uitgebreide tentoonstelling over de aangehaalde onderwerpen. Die hing in de gangen van de school, voortdurend zichtbaar voor leerlingen en ouders.

De tentoonstelling gaat nu van school naar school en is gratis uit te lenen. Een ruw filmpje van de eerste versie van de tentoonstelling kan een eerste indruk geven: https://vimeo.com/55439264.

Intussen is de tentoonstelling verder geëvolueerd. Alle bestanden ervan zijn ook elektronisch verkrijgbaar na een mailtje.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Mens en maatschappij
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
Levensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Sociale vaardigheden
secundair 1e graad a en b
Levensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Media en communicatie - Sociale vaardigheden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 15-10-2013
Nummer: 39224
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
assertiviteitbiseksualiteitdiversiteitgeaardheidgenderhomoseksualiteitrelatierelationele opvoedingseksuele opvoedingseksuele weerbaarheidsociale vaardighedentransgenderweerbaarheid

Ontdek ook