De Digitale slootjeskist

Heel dikwijls zoek ik echt naar "modelprojecten", waarbij ICT op een ver doorgedreven manier in de dagelijkse onderwijspraktijk is geïntegreerd. Ik wil jullie een prachtig project voorstellen: De digitale Slootjeskist.

Dit project, onder leiding van projectverantwoordelijke Jeroen Rougoor omschrijft zichzelf op de welkomstpagina: "Tijdens het project Digitale Slootjes halen we de buitenwereld de klas in en steken we het in een digitaal jasje. De gewone sloot met al zijn planten en diertjes blijkt namelijk een bron van informatie. Met behulp van o.a. digitale (video) camera’s, portofoons en GPS doen de kinderen bijzondere ontdekkingen. Dit houden ze bij op deze site."

Op de website kun je het verloop van gans het project volgen: de bedoeling, de beginfase, en het verloop van dit project. Je vindt er een "aankooplijstje" waarin de digitale materialen worden voorgesteld die aangekocht werden.

De volledige projectuitvoering wordt beschreven, en er is een (zelf)evaluatie.
Voor leerkrachten die dit project in eigen school willen, staat al het lesmateriaal beschikbaar, inclusief lesmateriaal voor de leerkracht.

In een emailtje vertelde projectverantwoordelijke Jeroen Rougoor me nog wat meer over het project: "Leuk dat je aandacht aan ons project over de Digitale Sloot wilt gaan besteden. Ook hier geldt weer samenwerken en samendelen, alle materialen zijn vrij te gebruiken en in te zetten, zelfs de instellingen voor de GPS en de vereenvoudigde handleidingen.

De bedoeling is ook dat ook andere er mee aan het werk gaan. Of met een onderdeel uit het hele project of het hele project. Wat ook heel erg leuk was in het project waren de verschillende materialen en dan met name de GPS, digitale microscoop en de onderwater camera (de laatste 2 waren de absolute toppers, zeer eenvoudig in gebruik, niet duur en een geweldig resultaat)."
willy vermaelen
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappijWetenschappen en techniek
secundair 1e graad a en b
Biologie
Info
Artikel
Gepubliceerd: 29-11-2007
Nummer: 3953
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
dierdigitale slootjeskistfauna en floramilieueducatienatuuronderzoekplantprojectslootwater