Meer en betere digitale ondersteuning voor kennisdeling in ons onderwijs: Persmededeling

Foto Toegevoegd door Hans De Four op 05.01.2013
Artikel

KlasCement maakt vanaf nu deel uit van het Agentschap voor Onderwijscommunicatie (onderdeel van het Ministerie van Onderwijs en Vorming). De gesprekken met de vzw eduCentrum en de beslissing van de Vlaamse regering  resulteerden eind 2012 in een juridisch akkoord hierover. Met deze integratie zal de uitwisseling van kennis en informatie tussen de verschillende scholen en leerkrachten in ons onderwijs verbeterd worden.

De afgelopen tien jaar investeerde het ministerie van Onderwijs en Vorming in de digitale ondersteuning van leerkrachten en scholen via de vzw eduCentrum. Deze vzw bood de Vlaamse leerkrachten via de website KlasCement.be een platform om eigen materiaal ter beschikking te stellen van andere leerkrachten. De afgelopen jaren werd het aanbod systematisch uitgebreid. Zo voegde KlasCement op vraag van het ministerie nieuwe thema’s Leerzorg, Talen en Begeleid Individueel Studeren toe. Bij het aantreden van minister van Onderwijs Pascal Smet werd duidelijk dat er deze legislatuur nog meer zou worden ingezet op deze vorm van digitale ondersteuning. Ook omdat uit het lerarendebat bleek dat leerkrachten nood hebben aan een platform waar ze les- en leermateriaal en kennis en ervaring met elkaar kunnen delen. De minister vroeg zijn administratie om meerdere scenario’s uit te werken én om hierover een grote groep potentiële nieuwe partners te consulteren. Na deze consultatierondes hakten de minister en zijn administratie de knoop door om KlasCement niet langer als een tijdelijk project te bekijken, maar om het in te bedden in de ondersteuning die al geboden wordt door het ministerie van Onderwijs.

De gesprekken die hierover met de vzw eduCentrum gevoerd zijn en de beslissing van de Vlaamse regering, resulteerden eind 2012 in een juridisch akkoord: KlasCement maakt vanaf nu deel uit van het Agentschap voor Onderwijscommunicatie (onderdeel van het Ministerie van Onderwijs en Vorming).

Hierdoor zal KlasCement niet langer een tijdelijk project zijn waarbij het ministerie elk jaar opnieuw moet oordelen of het nog langer subsidies ontvangt, maar krijgt het een permanent karakter. De overgang biedt ook op het vlak van efficiëntie en groei vele mogelijkheden. Het Agentschap voor Onderwijscommunicatie herbergt namelijk ook de redactie van Klasse, de Canon cultuurcel en zit al op het digitale niveau met portaalsites als www.ond.vlaanderen.be en www.klasse.be. De synergie tussen de verschillende diensten, moet middelen vrijmaken om nieuwe wegen met KlasCement te bewandelen. Zo zal er in het bijzonder reeds vanaf volgend schooljaar extra aandacht gaan naar de betere ondersteuning van het beroepsonderwijs en van het dossier mediawijsheid.

“Als pionier in Vlaanderen is deze overgang van tijdelijk en jaarlijks opzegbaar project naar een opname in het Agentschap voor Onderwijscommunicatie allereerst een erkenning van het werk dat we met een ploeg enthousiaste medewerkers hebben geleverd. Daarnaast is de factor zekerheid noodzakelijk om verder te groeien en nieuwe partnerschappen op te zetten.” zo stelt Hans De Four, van in 1998 bezieler en oprichter van KlasCement. “De ganse ploeg kijkt ook uit naar het samenwerken met de mensen van onder meer Klasse en Canon cultuurcel. Door het bundelen van krachten kunnen we – samen met alle leerkrachten – KlasCement in een ruimer tijdskader nog beter uitbouwen tot centrale portaalsite voor educatieve leermiddelen, een thema waarin we ook Europees een succesvolle en innoverende pionier zijn.”

“Het eerste jaar wordt sowieso een overgangsjaar” zegt leidend ambtenaar van het Agentschap voor Onderwijscommunicatie Jo De Ro. “We willen de gebruikers van KlasCement niet een hele tijd zonder ondersteuning zetten. Daarom gaan we in eerste instantie verder met KlasCement zoals men dat de afgelopen jaren heeft uitgebouwd. Ondertussen bereiden we een aantal ingrijpende maatregelen voor zodat we dubbel werk tussen Klasse, Canon en KlasCement  in de toekomst kunnen vermijden en zetten we in op een aantal nieuwe dossiers of stukken die in het verleden te weinig aandacht kregen.” “Een akkoord met de VRT om via ons agentschap en dus ook via KlasCement een groot stuk van het digitale archief ter beschikking te stellen voor het onderwijs is één van de pistes waar we in 2013 werk van willen maken en die ook technisch mogelijk wordt dankzij deze opname van KlasCement in ons agentschap. Tevens willen we met de lerarenopleiding beter samenwerken om toekomstige leerkrachten beter voor te bereiden op een ander soort onderwijs en willen we met de uitgeverswereld betere afspraken maken over bijvoorbeeld het ter beschikking stellen van materiaal, maar ook rond correct omgaan met auteursrechten in het onderwijs.”

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet is verheugd met deze doorbraak:

"Er gebeuren heel veel goede en mooie dingen in onze klassen en scholen. Alleen heb ik vastgesteld dat die nog te weinig gedeeld worden met andere klassen of scholen. De vaak schitterende ideeën en creatieve lessen van vele leerkrachten blijven daardoor onderbenut. Ons onderwijs is dagdagelijks met kennis bezig, maar het gedraagt zich nog niet genoeg als een kennisorganisatie. Hoogst jammer want kennisdeling komt alle leerkrachten en leerlingen ten goede. Door KlasCement nu op te nemen in het Agentschap voor Onderwijscommunicatie bieden we de optimale ondersteuning om die en andere waardevolle kennis en informatie tot in alle uithoeken van ons onderwijs te brengen.” zo besluit de minister.

Voor meer informatie:

  • Jo De Ro – Agentschap voor Onderwijscommunicatie: 0475 98 33 73
  • Nina Mallants – woordvoerster minister Smet – 0495 55 74 46
  • Hans De Four – vzw eduCentrum en KlasCement – 0497 43 52 33
43 2 12742

Bestanden

Creative Commons License BY-NC-SA

Website met info

http://www.educentrum.be

Reacties

Er zijn 43 reacties.

Dit is een openbare bijdrage. Je hoefde niet aan te melden om ze volledig te bekijken en te gebruiken.

Gelieve rechtsboven wel aan te melden om scores en reacties te geven, de inzender te contacteren … We waarderen je reactie.

Na aanmelding kan je ook alle bijdragen bekijken en er zelf toevoegen.

Profiel Reactie
Filip Gheysen
Filip Gheysen

"Alleen heb ik vastgesteld dat die nog te weinig gedeeld worden met andere klassen of scholen."

Hiermee ga ik toch niet akkoord. KC bewijst zelf duidelijk het tegendeel! Mooie erkenning na jaren hard werken. Keep up the good work...

Toegevoegd op 28.01.2013 10:54  
Lieven Ferlin
Lieven Ferlin

 

De manier waarop klascement ICT middelen inzet is waarlijk inspirerend, het helpt ons allemaal nog betere leerkrachten te worden.

Dit is een terechte erkenning!!!

Toegevoegd op 22.01.2013 09:42  
Hans De Four
Hans De Four

Dank voor alle fijne reacties! Ongelooflijk stimulerend voor heel ons team. Dit is ook dankzij jullie: tientallen ex-collega's, honderden partners in tal van samenwerkingen, duizenden inzenders, tienduizenden gebruikers! Keep up the good work!

Toegevoegd op 18.01.2013 00:02  

Maria Van Rompaey

Loon naar werken noem ik dit. Alhoewel nog maar pas lid, kijk ik echt uit naar de nieuwsbrieven van klascement en de werkbundels. Er zitten echte pareltjes tussen!

Proficiat en dank voor dit initiatief!

 

M.Van Rompaey

Toegevoegd op 15.01.2013 20:27  
Nele Van mechelen
Nele Van mechelen

Ik ben blij dat dit goede initiatief erkend wordt als officieel! Hopelijk zal de site er alleen maar door groeien!

Toegevoegd op 15.01.2013 08:18  

Jürgen Van de Keere

Proficiat met deze erkenning. Voor velen een bron van inspiratie.

Toegevoegd op 14.01.2013 12:46  

Koen Claus

Proficiat! Eindelijk de erkenning die klascement verdient. Doe zo verder!

Toegevoegd op 14.01.2013 09:11  
Katty Peereboom
Katty Peereboom

Proficiat! Veel succes. Wat een erkenning dat dit zeer zinvol is. Bedankt voor al het goede werk.

 

Toegevoegd op 13.01.2013 14:36  

pascale swennen

een dikke pluim! proficiat aan alle medewerkers van KC!

Toegevoegd op 13.01.2013 07:20  
JOHAN HESSELS
JOHAN HESSELS

Ja Hans

je doorzetting, je superhard werken en je vastberadenheid is beloond geworden.Je hebt het meer dan verdiend samen met je schitterende ploeg medewerkers.Ik wens je bijzonder veel succes toe in het verdere bestaan van Klascement.Ik ben ervan overtuigd en je kennende, weet ik dat je nog veel grootse plannen met de portaalsite hebt.Ik zou zeggen laat maar komen, ik kijk er al naar uit.

Toegevoegd op 12.01.2013 23:06  

els vleugels

Proficiat! En beste wensen allemaal

Toegevoegd op 12.01.2013 20:08  
Lieve Vandenbussche
Lieve Vandenbussche

Na al het werk op "eigen initiatief", is dit wel een mooie beloning voor alle betrokken. Proficiat. Ik ga alvast verder met zoeken van nuttige info ...

Toegevoegd op 12.01.2013 17:11  
Marina Verstraeten
Marina Verstraeten

Proficiat  ennog  veel plezier in je werk .

Toegevoegd op 12.01.2013 16:57  

Lieve Mussche

Van harte gefeliciteerd! Bedankt voor alle gedeelde informatie!

Toegevoegd op 12.01.2013 16:13  

robby de roeck

Proficiat.

KC is een meerwaarde voor elke startende leerkracht.

Nu dat de toekomst verzekerd is kan dit alleen maar goed nieuws zijn.

 

Toegevoegd op 12.01.2013 15:48  
Luk Druart
Luk Druart

Super nieuws!

Doet me eraan denken dat het hoog tijd wordt dat ik ook nog eens iets post op KlasCement...

Een goed voornemen voor 2013!

Luk

Toegevoegd op 12.01.2013 15:00  

Lutgarde Nijs

Proficiat en doe zo verder!

 

Toegevoegd op 12.01.2013 14:52  

Dianne Nuyts

Dank voor de inzet, de zorg en de kwaliteit! KlasCement verbindt onderwijsmensen!
Dikke pluim en kussen van de juffen en meesters ;-)

Toegevoegd op 12.01.2013 14:52  
Françis Deckx
Françis Deckx

Proficiat aan heel het Team. . Dit is wel de kers op de taart voor jullie pionierswerk.

 

Toegevoegd op 12.01.2013 13:46  
Wim Van den Brulle
Wim Van den Brulle

Succes en mag ik nog eens een dag komen meedraaien? Want mis het soms ook nog wel, werken bij KC!

Toegevoegd op 12.01.2013 13:02  
Vera De Vos
Vera De Vos

Ben nog niet zo lang vertrouwd met Klascement maar wel al een grote fan. Ik lees met bewondering de weg die jullie bewandelen en probeer mij voor te stellen hoe groot de stap voorwaarts nu is. ik ben ook fan van Klasse, heb er heel veel van opgestoken en maak er regelmatig reclame voor, dus jullie samenwerking is zeker een referentie. Succes verder en proficiat.

Toegevoegd op 12.01.2013 12:35  
Nicolas Verwimp
Nicolas Verwimp

Ict (klascement), cultuur (canon - dynamo), achtergrond (Klasse, Klascement, Canon) onder 1 dak.  Kan alleen maar voordelen hebben.

Van mij mogen er gerust nog meer bij: bijv.  natuur (MOS)

Proficiat en .... goe bezig!

Toegevoegd op 12.01.2013 10:14  
daniella kegels
daniella kegels

supergoed nieuws! altijd blij even de klascementsite te bezoeken :-)

Toegevoegd op 12.01.2013 09:44  
Roland DE BORGER
Roland DE BORGER

Van harte proficiat voor deze nieuwe stap!

Ik ben zeker dat we in de toekomst nog meer boeiende, interessante bijdragen van jullie mogen verwachten.

Toegevoegd op 12.01.2013 09:34  
An Pallemans
An Pallemans

Gefeliciteerd en natuurlijk ook de beste wensen voor 2013.

Toegevoegd op 12.01.2013 09:27  
Chris Peeters
Chris Peeters

Dit is prachtig nieuws, Hans. Een bekroning van jarenlang hard werken en motiveren.  Een aanwinst voor het Vlaamse onderwijs. Een hopelijk sterkere startpositie in onderhandelingen en gesprekken met allerlei instanties in binnen- en buitenland.

 

Chris Peeters

Toegevoegd op 08.01.2013 20:22  

Miet Bijnens

Van harte gefeliciteerd! Nog veel succes !

Toegevoegd op 08.01.2013 19:46  
Janique Vanderstocken
Janique Vanderstocken

Een dikke proficiat en nog heel veel succes!

Toegevoegd op 08.01.2013 13:47  
Lieve Peeters
Lieve Peeters

Gelukkkg Nieuwjaar!  Hardstikke bedankt voor alle nuttige bijdragen en gefeliciteerd met jullie welverdiende erkenning! Wij plukken er de volle vruchten van. Doe zo verder!

Toegevoegd op 08.01.2013 13:43  

Luk Vander Elst

Hans, aan jou en je team: van harte proficiat. Jullie hebben hier heel erg hard voor gewerkt en de basis heeft dit steeds weten te appreciëren. En eindelijk dus nu ook de overheid!

Ik ben er zeker van dat jullie door zullen gaan op jullie elan en deze erkenning daarbij als een extra boost zullen beschouwen. Het onderwijs kan er maar wel bij varen ...

Luk Vander Elst, auteur van Doelpunt, Doelbewust en 2thePoint

Toegevoegd op 08.01.2013 11:20  

Inge De Vrieze

Proficiat met deze welverdiende erkenning. Veel succes, Hans!

Toegevoegd op 08.01.2013 11:12  

Janien Benaets

Gelukkig Nieuwjaar! Dikke proficiat, Hans De Four!!

Toegevoegd op 08.01.2013 10:51  
Walter Roosels
Walter Roosels

Gelukwensen voor heel het Klascement-team.

Eindelijk een welverdiende inbedding en thuishaven!

 

Walter

Toegevoegd op 08.01.2013 10:26  
Paul De Meester
Paul De Meester

Bijkomende erkenning en zekerheid voor een prachtig initiatief. Proficiat!

Toegevoegd op 08.01.2013 09:46  

Gerda Van de Weyer

Bravo en veel succes voor alle medewerkers! Vooral de ondersteuning naar het beroepsonderwijs in het BuSO (OV3) is mijn zorg. 

Toegevoegd op 08.01.2013 09:44  
Dirk Rommens
Dirk Rommens

Hartelijke gelukwensen! Een droom die (eindelijk) uitkomt!

Toegevoegd op 08.01.2013 09:30  

Ivan De Winne

Een dikke proficiat voor het enthousiaste team van Klascement en meer in het bijzonder de pioniers van de beginjaren, Hans en Pascal, met deze welverdiende erkenning.

Ivan De Winne

Toegevoegd op 08.01.2013 08:46  

Ann Bourdeaud'hui

Van harte proficiat en nog veel succes!

Toegevoegd op 08.01.2013 07:40  

christel smets

Van harte gefeliciteerd!

Toegevoegd op 08.01.2013 00:56  

Stef Ryon

Dikke proficiat en  merci voor het mooie werk. Schitterende en terechte erkenning! 

Toegevoegd op 07.01.2013 23:37  

Nele Timmerman

Van harte gefeliciteerd!

Toegevoegd op 07.01.2013 23:20  
Hans De Four
Hans De Four
Ingrid Van Herzele schreef:

Kennisdeling -en overdracht, bundeling van krachten, inspelend op innovatie, een poort naar een ander onderwijs : heel positieve geluiden in het nieuwe jaar.....

 Ik ben verheugd over dit nieuws en voor de oprichter van Klascement : toch een dikke proficiat!

Ingrid  VH

 

Bedankt Ingrid!! Het was alvast een veelbelovende eerste werkdag in dit nieuwe jaar :) 

Terzijde: KlasCement groeide tussen 1998 en 2008 vanuit Herzele, niet zover van S.-L.-Houtem dus.  

Toegevoegd op 07.01.2013 22:36  
Ingrid Van Herzele
Ingrid Van Herzele

Kennisdeling -en overdracht, bundeling van krachten, inspelend op innovatie, een poort naar een ander onderwijs : heel positieve geluiden in het nieuwe jaar.....

 Ik ben verheugd over dit nieuws en voor de oprichter van Klascement : toch een dikke proficiat!

Ingrid  VH

 

Toegevoegd op 07.01.2013 22:08  
Niveau en vak
Niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
agentschap voor onderwijscommunicatiedigitale leermiddeleneduCentrumkennisdelingKlasCementOEROpen Educational ResourcesPascal Smetpersmededeling

Projecten

Licentie
Creative Commons License BY-NC-SA
Functie
Leerkracht (Docent)
Directie (Of lid van)
Pedag. begeleider
Inspectielid
Auteur
Hans De Four
www.klascement.net  
+32 497 43 52 33
Taal
Nederlands 
Onderwijssysteem
Vlaams
Laatste aanpassing
Els Govaerts 18.08.2017