De Lees-beter-meter

Veel kinderen die moeite hebben met lezen leggen het succes van hun vooruitgang niet bij zichzelf neer, maar buiten zichzelf. Bijvoorbeeld bij de juf of bij hun ouders: Ik ga zo goed vooruit omdat juf me zo goed les geeft, i.p.v. ik ga zo goed vooruit omdat ik zo goed oefen. Voor kinderen met leesproblemen is het erg belangrijk dat ze eigenaar worden van hun eigen succes. Hier moeten we ze vaak wel een handje bij helpen.

Daarom is de Lees-beter-meter ontwikkeld. De Lees-beter-meter is een hulpmiddel voor evaluatieve feedback bij het lezen. Op de Lees-beter-meter kun je de vooruitgang in lezen visueel maken en ook concreet benoemen. Op de achterzijde van de meter staan de kenmerken van Connect Vloeiend Lezen, die je met de kinderen kunt bekijken. Aan de hand van deze punten kunnen ze concreet benoemen waar ze zichzelf in verbeterd vinden. Deze punten zijn ook te gebruiken voor feedforward: Aan welk punt gaan we de volgende keer vooral werken?

De Lees-beter-meter is ook in te zetten bij het tutorlezen. Het geeft de tutor handvatten bij het evalueren van de leessessie met de tutee.

Enkele gebruikers hebben al enthousiast gereageerd op de Facebookpagina van de Dyslexie-Express, waar de Lees-beter-meter een mooie aanvulling op is.

Terry van de Beek
Leerkracht, Directie, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
Nederlands
Info
Artikel
Gepubliceerd: 20-01-2013
Nummer: 39672
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
dyslexieevaluerenfeedbackfeedforwardLees-beter-meterleesbegeleidingsuccesbelevingtuteetutortutorlezenvooruitgangtalen

Ontdek ook