Inoefenen van de getallen op het honderdveld

Bij het aanleren van de getallen gebruik ik in mijn klas een verplaatsbaar honderdveld van één meter op één meter. Ik heb dit ons hotelletje genoemd.

Op de vakjes van één tot twintig heb ik velcro gekleefd, alsook op kaartjes met het getal erop en enkele pionnetjes. Mijn leerlingen hebben elk een klein honderdveldje en een aantal pionnetjes van dezelfde kleur.

Door het honderdveld te vergelijken met een hotel heb ik de indruk dat de leerlingen een veel beter inzicht hebben in de plaats van de getallen. Ik spreek van de eerste verdieping en tweede verdieping in ons hotel. In het midden staat er een muurtje (dit is de kapstok om vlugger de getallen terug te vinden).

De kamerdeuren hebben we een kleur gegeven : 1, 2, 3, 4 en 5 in een kleur; 6, 7, 8, 9 en 10 in een andere kleur; 11, 12, 13, 14 en 15 in een andere kleur en 16, 17, 18, 19 en 20 in een andere kleur.

Met onze pion kunnen we dan bijvoorbeeld op bezoek gaan in kamer 4. Wie zijn de buren? (3, 5 en 14). Of de persoon uit kamer 14 brengt een bezoekje aan kamer 19 terwijl ze verder telt van 14 tot 19. Wie maakt er lawaai? Wie zijn dus de buurgetallen van ...

De poetsvrouw poetst alle kamers van de tweede verdieping en rust even uit aan het muurtje (dit is tellen met onderbreking). Als de getallen er niet ophangen, zet ik een pion op de deur van een kamer waar de poetsvrouw is. Oei, wie heeft er hier een slordige kamer?  kamer...  

Er zijn heel veel spelmogelijkheden en de leerlingen hebben niet direct de indruk dat het een rekenles is.

De kinderen vinden dit heel leuk!

Karin De Wael
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e leerjaar
Wiskunde
Info
Artikel
Gepubliceerd: 18-03-2013
Categorie
Praktijkvoorbeeld/verhaal
Trefwoorden
getalgetallenkennishonderdhonderdveldinoefenentwintig