Het geluidsdecor van juf Els

logo
Bron

In de nieuwsbrief ICT november van de scholengemeenschap Gruuthuse stond een artikel over podcasting in het basisonderwijs. Er kwam zelfs een uitdagende vraag om dit eens uit te proberen in klas. Juf Els Vandeghinste van de VBS Sint-Pieter in Oostkamp ging de uitdaging aan en bracht een voor de ICT-coördinator nieuw begrip aan: ‘een geluidsdecor’

Waarover gaat het precies? Wat doen leerlingen? 

De leerlingen (verdeeld in kleine groepjes ) krijgen elk een foto … die uitnodigend is naar geluiden vb. een foto van een wielerwedstrijd  Zij bespreken welke geluiden bij deze foto kunnen passen en proberen die uit. ( gejoel van een menigte, het scanderen van de naam van Tom Boonen, een reporter in volle actie, het geluid van een politiewagen, applaus, … ) Zij zoeken een passende volgorde - eventueel met overlappingen ) voor alle geluiden. Deze geluiden worden opgenomen; zij gebruiken hiervoor het gratis programma audacity.

De foto’s worden op de website van de school geplaatst. Het geluid wordt als een eigenschap aan de foto ge(hyper)linkt en klaar is kees! Iedereen kan de foto met het geluidendecor bekijken en beluisteren.
Hier wordt bewezen dat het, met enige creativiteit, perfect mogelijk is om nieuwe begrippen (podcasting) ook binnen een basisschool binnen te brengen. Ik vind het telkens weer ongelooflijk knap hoe collega’s met nieuwigheden omgaan en dit - alsof het niets is - weer binnen de gewone klaspraktijk weten te integreren.
Ben benieuwd waarmee de collega's volgende week komen aandraven

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Bart Neirynck
ICT-coördinator, Systeembeheerder

Ontdek ook

Bekijk alle