Dag van de Doener : Katholieke Hogeschool Sint-Lieven te Aalst

Blind date tussen Secundair Onderwijs en Hogeschool…

Na het tweede jaar van de derde graad verlaten studenten het Secundair Onderwijs en maken zij een keuze uit het ruime aanbod aan opleidingen via Hogeschool of Universiteit.

De Katholieke Hogeschool Sint-Lieven te Aalst kiest bewust niet voor een agressieve reclamecampagne maar laat de studenten kennis maken met de mogelijkheden aan de Hogeschool via interactieve sessies (workshops) die nauw aansluiten bij hun opleiding in het Secundair onderwijs.

Op 8 november 2007 werd op die manier de eerste editie van de “Dag van de Doener” georganiseerd op de Campus Dirk Martens. Een campus met een infrastructuur die zeer modern oogt. De reden hiervoor is niet ver te zoeken: in de centrale gang vonden we dadelijk de gedenkplaat die aangebracht werd naar aanleiding van de inhuldiging van dit gebouw in 2004.

 

Een “Dag van de Doener”, speciaal voor TSO leerlingen uit de derde graad Secundair Onderwijs. Met een aantal workshops, afgestemd op de leefwereld en interesses van de leerlingen:

 • buigen of barsten: destructieve drukproeven op bouwmaterialen
 • robotwedstrijd: programmeren via een stroomdiagram
 • doeproeven (elektro)magnetisme
 • energie besparen bij jou thuis
 • trillingen en golven in actie
 • hoe werkt een echografietoestel?

Deze eerste editie van de “Dag van de Doener” was zeker een schot in de roos. De Katholieke Hogeschool Sint-Lieven heeft met deze dag voor de leerlingen van het Secundair Onderwijs twee belangrijke doelen bereikt:

 • de leerlingen konden kennismaken met de Hogeschool zelf en de opleidingen.
 • praktische proeven die Secundaire scholen dikwijls niet kunnen uitvoeren door gebrek aan materiaal of mogelijkheden werden hier door middel van een aantal workshops heel visueel voor de leerlingen.


Pedagogisch gezien had deze dag dan ook een meerwaarde voor de deelnemende scholen. Deze eerste editie is zeker voor herhaling vatbaar, zelfs grootschaliger dan vandaag. De afwezige scholen hadden ongelijk!

Bekijk ook: Het verslag aangevuld met foto's 

2007-11-08, w vermaelen

 

willy vermaelen
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
tso 3e, 4e graad
InformaticaBouw - ArchitectuurElektriciteit - ElektronicaKoeling en warmteMechanica - Pneumatica - Hydraulica - Meet- en regeltechn.MetaalFysica
Info
Artikel
Gepubliceerd: 14-11-2007
Nummer: 4159
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
Aalstbouwdag van de DoenerechografieElektriciteitenergiegolvenkatholieke Hogeschool Sint-Lievenmagnetismeonderzoekpraktijksecundairtrilling